Ямболският съд даде ход на делото за взривовете край Петолъчката

От третия опит Ямболският районен съд успя да даде ход на делото за взривовете край Петолъчката през 2012 година, когато загинаха трима работници, а осем бяха ранени, предаде БНТ. Пред съда застанаха Десислав Делев, собственик на фирмата за утилизация на боеприпаси и Иван Пеев, началник производство на базата. Протест съпровожда делото.

Обвиняемите са трима вече. Освен собственикът на базата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. В обвинителния акт присъства и името на проектанта на технологията по обезвреждане Иван Табов. И тримата са обвинени, че не са взели необходимите мерки по безопасност при работа с боеприпаси и наличието на пет пъти по-голямо количество взривни вещества. На днешното заседание бяха конституирани и наследниците на загиналите на работници, пострадалите работници, както Министерството на отбраната и юридически субекти. Те бяха конституирани и като граждански ищци и частни обвинители.

Наследници на загиналите работници и с хора от с. Лозенец и град Стралджа се събраха на протест пред съда. Те не искат базата отново да заработи.

"Настояваме базата да не работи, защото това е един много рисков обект за района. В него попадат обекти от стратегическо значение за района. Когато се взриви базата на 5 юни 2012 година, снаряди летяха на повече от 6 км.", заяви Иван Матев, Сдружение "Инициативен комитет Лозенец".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право