Янаки Стоилов: Самонадеяността на БСП отблъсна хората

БСП увеличи почти двойно резултата си на парламентарните избори, в сравнение с гласувалите за нея през есента на 2014 година след оставката на кабинета "Орешарски". Партията обаче не успя да спечели изборите и остана втора политическа сила. Опонентите ѝ от ГЕРБ я поведоха с близо 200 000 гласа и така запазиха първото място и правото първи да направят опит за сформиране на правителство. Това заяви бившият депутат от БСП и член на Висшия съвет на партията Янаки Стоилов по БНТ.

По думите на Стоилов, вярно е, че в началото на кампанията БСП стоеше по-добре и изглеждаше, че тя ще финишира първа. Към финала на кампанията обаче, тази ситуация се промени поради допуснати грешки в хода на кампанията. Според него, отново най-голямата част от хората са решили, че тези избори няма да променят радикално ситуацията. Това е попречило за формиране на силен протестен вот, който да изведе БСП на предни позиции.

Стоилов смята, че демонстрираната самонадеяност, че БСП непременно печели и няма друга възможна развръзка, вместо да мотивира колебаещите се избиратели, ги е отблъснала. Той обясни, че някои поведенчески стереотипи са дали възможност БСП да бъде атакувана за действия доста по-назад във времето и отбеляза, че са пропуснали възможността да спечелят, за да превърнат намеренията и думите в действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика