Яна Титова - Доза талант

Снимка: Адриана Янкулова Чапкънова

Тази есен се оказа пренаситена от премиери на български игрални филми, което е истинско щастие. Сред тях глава нададе и “Доза щастие” на актрисата и режисьорка Яна Титова. Оценките за качествата са противоречиви, но това е работа за критици. Историята, разказана в лентата е наистина вълнуваща и си струва. Весела е млада майка, която е подтикната от приятелският си кръг се плъзга по лепкавия склон на хероина. Търсейки щастието, тя попада в жестока борба със самата себе си, между живота и смъртта.

Филмът, който все още може да се види по кината, е създаден по действителната история на Весела Тотева - журналист, продуцент, която успява не само да се отърве от ада на дрогата, но и да стане пример за приятели и непознати. За съжаление, малко преди премиерата на “Доза щастие”, тя почина внезапно, докато прави сутрешния си джогинг. Нейната доза щастие е, че поне успява да види филма завършен и да гледа превъплъщението на собствената си дъщеря - Валя Каролева - в нейната роля.

Яна Титова е рядък вид комета на визуалния небосклон, която след като засия в една галактика, днес също толкова успешно огрява друга такава. След забележителната си кариера на актриса, тя прекрачи сцената, за да стане режисьорка.

Яна завършва НАТФИЗ “Кр. Сарафов” в класа на проф. Атанас Атанасов. Талантът й се разхожда по коридорите на Народния театър години наред, където участва в постановки като “Три сестри”, “Полет над кукувиче гнездо” и “Август в Оклахома”.

За превъплъщението си в чеховата Ирина печели овациите на критиката и театралната награда “Аскеер” за 2008, а след това до тази статуетка застава и “Златна роза” за поддържаща роля във филма “Лов на дребни хищници”. В киното дебютира със “Стъпки в пясъка” на режисьора Ивайло Христов. Снима се и във филма “Кецове” на Валери Йорданов.

Тесният балкански свят изглежда задушава душата й, защото постоянно търси ново познание и нови хоризонти. Завършва престижния “Талант кампус” - част от паралелните програми на “Берлинале” в германската столица.

“За мен беше нов свят. В Берлин усетих, че другите актьори са много повече в час как се случват нещата. Бях свикнала да бъда на щат и това, че в един момент оставаш в неизвестност за утрешния ден, беше голямо предизвикателство”, разказва тя.

Учи и в Лондон, но се връща в България, за да заблести отново в театралния свят. Днес тя и семейството й пътуват между родината и Острова. След една от постановките на “Полет над кукувиче гнездо” в Народния театър, бъдещият й свекър - Стоян Алексиев я запознава със сина си - бъдещия й съпруг. Александър и Яна влюбват от пръв поглед и досега са заедно и щастливи.

През 2015 г. Стоян Алексиев режисира нейния моноспектакъл - “Глас”, по пиесата на писателката Елена Алексиева.

Героинята Виктория има излъчването на Яна Титова, признава Стоян Алексиев пред БНТ и допълва: “Бих се почувствал щастлив, ако поне някои хора, когато излязат от представлението, си кажат: О, чувам собствения си глас!”

Яна определено се води по вътрешния си глас. В началото пробва да пише сценарии за игрални филми, защото смята, че само така може да попадне на режисьор, който да я покани и за главната роля. Това не сработва, но тя не се отказва и прави следващата вярна стъпка - режисира своите истории. С Валя Каролева се познават от Лондон и е чувала, че майка й Весела някога е имала проблеми с наркотиците, но чак когато попада на книгата, е обсебена от историята. Веднага си представя Валя в главната роля.

Младата актриса е едновременно и въодушевена, и уплашена.

“Като бях по-малка, много пъти съм казвала, че си мечтая да изиграя майка ми. Никога не съм вярвала, че ще се случи. Стигна се дотам, че Яна звъни и казва - пиша сценарий, ще снимаме филм и ти ще изиграеш майка си, а аз изпаднах в нещо като шок, вместо да се зарадвам, че мечтата ми се сбъдва... Не бях сигурна, че нещата ще ми се получат. Но Яна беше категорична - не, ти ще я изиграеш и аз ще съм с теб през цялото време, ще те държа за ръка и ще те преведа през цялото нещо...”, разказва Валя.

Освен всичко, това е филм, обогатен от кауза, както казва Яна. Двамата с Алек вече обикалят в софийските училища и разговарят с учениците за капаните на наркотиците.

“Ще обикаляме с Алек и с част от актьорите, които могат да споделят с децата личния си опит, истории от живота около всички нас. Това е причината да останем в България, в София. Ние живеехме в Англия, но останахме в България, за да направим филма. Сблъскахме се с големи трудности, но ето - все повече учители ни се обаждат и ни канят да отидем и при тях.”

Освен дебюта на “Доза щастие”, Яна е във вихъра на снимачната площадка на сериала “Откраднат живот”, чийто осми сезон тя режисира в момента.

 

Някой му говори

От любовта на двамата актьори се раждат две прекрасни момиченца - Ая и Хана. Докато са в Лондон, Яна е поканена да изиграе една драматична роля и въпреки че е бременна в петия месец, тя се хвърля с жар в киното. Все пак отговорната майка си проличава още тогава. През цялото време на снимките тя говори и на бебето. Казвах на Ая в корема ми: “Слушай сега, майка ти ще преживява тук някаква драми, но да знаеш, че не е наистина. Ще рева, ще се тръшкам, но това е само игра.”

 

За нея

Влюбихме се от пръв поглед

На 30 декември ходих да гледам “Полет над кукувиче гнездо” в Народния. Яна и баща ми играеха. Като свърши представлението, отидох на служебния вход да поздравя баща ми и едно момиче мина зад него... Той се обърна и каза: “Яна, ела да те запозная с Алек.”. Взаимно беше и нямаше време за онази безсмислена игра. Обаче аз живеех още в Америка и си заминах след три седмици. Продължихме по скайп.

Алек Алексиев, съпруг, актьор

 

Яна, ти си лавина

Тук е моментът за един малко по-дълъг, но много важен пост! Яна, ти си лавина, но такава, която пожелавам на всеки да го връхлети. Благодаря ти, че си това, което си. Благодаря ти за професионализма и за невероятната режисьорска работа. Благодаря ти за приятелството, любовта и подкрепата. Благодаря ти, че ме пусна в дълбокото, но след това ми помогна да изплувам.

Обичам те!

Валентина Каролева, актриса

 

Скача с главата напред

Този филм успя. Да се работи в тази тематика след “Реквием за една мечта” на Аронофски е повече от смело. Но режисьорът Яна Титова е скочила с главата напред и е успяла в това невъзможно предизвикателство. Как? С талант и сърце. И ум. С избора на правилните хора, с които да го прави. Актьорската игра е отлична. Всяка дори епизодична роля е поверена на точния актьор.

Захари Карабашлиев, писател

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети