Янка Рупкина - Славеят на Странджа

Изключителната Янка Рупкина стана на 80. Славеят на Странджа, както наричат изпълнителката на “Калиманку Денку”, е позната в цял свят. Пяла е къде ли не и навсякъде я обожават.

Една от най-гласовитите българки е родена в странджанското село Богданово точно на празника Голяма Богородица – на 15 август 1938 година. Янка обаче била много едро бебе и майка й не могла да стигне до общината за да я запише, и прави това чак след 10 дни. Затова певицата има два рождени дни – на 15 и на 25 август. Таланта си странджанката наследява от баба си Яна, на която е кръстена. Тя имала меден, гальовен глас и освен на песните, я учела и на всичко добро. Голямата певица наследява и друго от нея – възрастната жена била акушерка в селото и Янка завършва техникума за медицински сестри. Всъщност, тя много иска да работи като лекар, а песните да са между другото. Но става обратното. Янка е разказвала как е спасила живота на поне 10 души. И то не само, когато е медицинска сестра.

Янка е само на 22 години, когато се явява на събора надпяване в село Граматиково. Там не само печели първа награда, но и прави впечатление на видните фолклористи в журито и в публиката. И те я канят да се яви на конкурса за Ансамбъла за народни песни на БНР. Янка го печели и така от 1960-1961 г. в продължение на няколко десетки години е негова солистка. Правят стотици записи, записва грамофонни плочи, превръща се в една от мистериите на българските гласове - нейни песни са включени в хитовите албуми с награди по света. Ансамбълът на радиото по-късно е наречен “Мистерията на българските гласове”. Под това име е известна и поредицата от албуми на швейцарския продуцент Марсел Селие, чийто върхов успех е престижната американска награда “Грами” през 1990 г. Изключителна заслуга за нея имат хоровите песни със солистка Янка Рупкина. За една от тях – знаменитата “Калиманку, Денку мъри” авторът на хоровата й партитура Красимир Кюркчийски възкликва за солото й така: “Изключителен глас. Чист като поток. Такава певица не се ражда всеки ден”. А акад. Николай Кауфман добавя: “Дори само “Калиманку Денку мъри” да бе изпяла, пак стигаше...”

В края на 70-те години на XX век Янка Рупкина, заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева, сформират трио “Българка”. Съдбата подарява на именитата ни певица още по-големи възможности за съвместни изяви и турнета с вече прославилия се хор “Мистерията на българските гласове” и с трио “Българка” по целия свят.

Янка Рупкина винаги е по-различна от останалите си колеги. Още през 70-те и 80-те години е отворена за експерименти, вижда огромния потенциал за смесване на българския фолклор с новите модерни течения в музиката. Затова без колебание се включва в проектите на трио “Спешен случай”, работи с композитора Димитър Пенев и с кавалджията Теодосий Спасов. Но фолклорът си остава нейната голяма любов.

Преломният момент в живота на Янка е 21 декември 1971 г. Тогава катастрофира самолета, на който е с група музиканти и танцьори на път за Алжир. Загиват Паша Христова и други нейни колеги, мнозина остават сакати за цял живот. “Спасих се по чудо с обгорени крака, ръце, лице”, разказвала е неведнъж певицата.

Янка Рупкина не е само българска гордост. Срещите й с изключителни световни личности са много. Нейни песни са поставяни и във филми. Между другото, гласът й звучи в китайски филм, както и във филм с Анджелина Джоли. Рупкина се включва като вокал в саундтрака към “Лара Крофт” на британската група “Лефтфийлд”. С Джордж Харисън от легендарните “Бийтълс” се познават много добре. Веднъж той дори пристига специално от Калифорния, за да слуша в Лондон нея и колегите й. След това са поканени от него в дома му – голям замък, където те пеят на повече от 100 души музиканти от цял свят. Точно там тя получава много ценен подарък от китариста на “Бийтълс” - грамофонна плоча с негова музика, изработена специално за българката с личен автограф. Надписът бил “На гласа на планетата Янка с много обич”. Нейната емблематична песен “Калиманку Денку” звучи и на сватбата на големия изпълнител Дейвид Бауи със световноизвестния топмодел Иман. Вместо да пусне марша на Менделсон, Бауи предпочита да звучи странджанската песен. Малко преди да почине през 2016-а, той пак пуска “Калиманку Денку” и на сребърната си сватба. Срещите и съвместните й изяви с такива колоси като Кейт Буш, Крис де Бърг, Линда Ронстанд, както и с много от най-добрите български музиканти, белязват тази наистина световна кариера на именитата българка.

Музикалната дарба на Янка Рупкина наследяват синът й Росен, изпълнител на народна музика, и внукът Георги, по-известен като диджей Бимбо.

 

Господ я спасил на 11 септември 2001 г.

Певицата е на летището във Вашингтон, от което излитат самолетите за Ню Йорк. Точно те сриват кулите на 11 септември 2001 г. Тогава тя изпраща семейство, дори имало шанс да пътува за Ню Йорк - да преподава народна музика на ансамбъл, който пее наши песни. Смята, че Господ я е спасил тогава да не пътува, защото сменя билета си. Когато се прибира от летището, глухоням й показва с ръцете за сблъсъка на самолетите.

 

За нея

Публиката навсякъде я обича

Освен, че е световна певица, тя е странджански бисер. И това го видях на Божура, когато представихме нашата обща песен “Ясен месец..: и видях, че хората много я боготворят. Като запяхме песента, цялата гора от хора се изправи. Има голям репертоар. Освен че подкрепи най-дългото хоро около храма “Св. Ал. Невски”. Навсякъде публиката я обича – от най-малките кътчета до най-големите градове. Поздравявам тази енергична жена, която има толкова висок дух, какъвто малцина имат.

Народният певец Илия Луков

 

Гласът й е извънземен

Винаги съм харесвал българския фолклор, от невръстен съм ходил на концертите на баба ми. Но ми трябваше време, за да се реша й предложа да работим заедно. Нейният глас е извънземен, уникален и мащабен. За да имам право да се докосна до него, трябваше да създам музика, която поне малко да се доближава до качеството му. Минах през доста варианти, сигурно са над 15, докато останах доволен и Проектът на дуета Янка Рупкина-Бимбо се казва Гласът на България.

Внукът й Георги/ Бимбо

 

Някои плачат, когато тя пее

Мога безкрайно да я слушам, когато пее “Алтън Мара”. Някои плачат, когато тя пее, други мълчаливо съпреживяват и станали на крака, я аплодират дълго...

Световноизвестният продуцент Джо Бойд

 

Знае цената си

С гласа на Янка се запознах през 70-те години като ученик в музикалното училище в Котел и бях запленен от него. И днес, когато говорим за мистериозността на българските гласове, можем да я споменем като уникален образец на български фолклорен глас – изключително висок, но в същото време мек, чувствен, изразителен, не пищящ или дразнещ. Ако има звезди в българската народна музика, Янка Рупкина със сигурност е една от тях. Срещнах я през 90-те вече зряла, изключителна като професионалист, с много добро отношение към хората, контактна като личност. Знае цената си. И днес на 80 г. тя е една красива жена.

Николай Николаев, фолклорист от Радио Стара Загора

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети