Янка Такева и Златко Живков с награди от Съюза на писателите

Боян Ангелов награждава Златко Живков

От шест години насам Съюзът на българските писатели връчва на Първи ноември Почетни грамоти за принос към българската литература. Тържеството в градата на организацията събра повече от 50 писатели, нетърпеливи да узнаят имената на заслужилите тази чест. Председателя на СБП Боян Ангелов очерта ролята на първия будител Паисий Хилендарски, на неговите следовници Софроний Врачански, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, братя Миладинови, той говори за днешната ни принадлежност към изконно българското:

„Този празник с всяка изминала години придобива все по-дълбоки измерения. Духът няма материално измерение. Нека никога не забравяме, че в годините на най-мрачно робство Паисий се е борил за българското слово. Тези почетни грамоти се дават за едно постоянство в отстояването на патриотични идеи, за лоялност към българската литература. Те нямат паричен еквивалент, но като морално изражение се доближават до онази безсребърност, на която са били посветени нашите възрожденци”.

Специални грамоти за общественици, подкрепящи българската литература, получиха Златко Живков – кмет на гр. Монтана, избран за шести мандат, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Снежана Тодорова – председател на СБЖ. Те бяха удостоени и с Почетния знак „Златен Пегас”.

„Ние, българските учители, сме винаги с писателите. Пред вас мога само да сведа глава и да ви кажа „Благодаря!”. Поздравявам ви за всичко това – да будите българския народ и да създавате онази ценност, която е толкова важна днес. Чрез словото може да се победи и най-острия нож и най-мощното оръжие. Словото може да направи чудеса... Всяка минута имаме нужда от това будителство!” – сподели Янка Такева.

По повод наградата си Златко Живков увери присъстващите, че в Монтана културата е на почит, продължава издаването на алманах „Огоста” и в. „Слово”, в 23 села от общината има 23 читалища и 23 православни храма: „Аз идвам от една изконна българска земя между Дунав и Балкана, дала на България такива творци като Дико Илиев и Йордан Радичков. Приемам тази награда като жест за всичко, което правим в общината. Културата и молитвените храмове са основата на българската идентичност”.

Наградените писатели са: Атанас Мочуров, Стоянка Боянова, Минко Танев, Продрум Димов, Денка Илиева, Лъчезар Георгиев, Александър Михайлов.

Свои стихове, посветени на празника, прочетоха Иван Гранитски, Ахмет Емин Атасой, Надя Попова, Петър Андасаров, Светозар Аврамов, Атанас Звездинов и Иван Есенски.

„Расул Гамзатов казва: „Този, който стреля срещу миналото си с пистолет, трябва да знае, че бъдещето ще му отговаря с оръдие”. Чрез тази мисъл се опитвам да вникна в днешния празник. България е птица феникс, която винаги ще възкръсва от своята пепел... Всяка страна си има будители, но специален празник за тях има само в България!” – каза Ахмет Емин Атасой – най-видният преводач на българска поезия в Турция, превел творби на повече от 250 наши поети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура