Януари идва топъл и мокър

Средните минимални температури ще бъдат между -3 и -6 градуса, а максималните - между 1 и 6

Застудяване след Атанасовден

Времето през януари ще бъде по-топло от обичайното и с валежи, които ще бъдат краткотрайни. Според дългосрочните сценарии за развитие на времето през първия месец от 2019 година се очертава да бъде с температури над нормата и с валежи под нея.

Почти всички световни метеоцентрали се обединяват около тезата, че Европа ще бъде подвластна на т.н. зонална циркулация - пренос на въздушни маси от Атлантика към вътрешността на континента и с преобладаващ път на циклоните от Великобритания, през Балтийско море към Северна Русия. При такава конфигурация времето у нас е по-топло от обичайното, но в някои дни с условия за мъгли, особено в Южна

България.

Смущенията, които преминават през Балканите са бързи, валежите са краткотрайни и главно в северната половина на страната. При някой по-активен студен фронт дъждът преминава в сняг, но заради бързината на процесите, студените периоди са кратки и дните с температури под нормата се очаква да бъдат малко на брой. Най-вероятно тази циркулация ще се разруши към края на месеца (след Атанасовден, който е на 18 януари), когато ще има условия за по-интензивни застудявания и снеговалежи.

Средните климатични максимални температури за януари се очаква да бъдат между между 1 и 6 градуса , а средните минимални - между -3 и -6. Дните, в които не се очаква да паднат валежи, са между 09 и 12, 22 и 26 януари, а валежните периоди - от 03 до 08, 13-21 и 27-31.

Разбира се, трябва да се има предвид не особено голямата успеваемост на дългосрочните прогнози. Все още през зимния сезон се случват сериозни отклонения от предварителните очаквания. Особено фрапиращ е януари 2017 година. По това време повечето прогнози сочеха топъл месец, но впоследствие настъпи коренна промяна в циркулацията и първият месец от 2017-а в България беше най-студения за последните 70 години.

80-10Народна метеорология

Хладно лято, ако няма лед на Ивановден

Според народната метеорология ако Голям Сечко е добър, пролетта ще бъде дъждовна, лятото - студено и обратно. Когато януари е без сняг, то юли ще бъде без дъжд. Голям сняг пък предвещава голямо плодородие през годината.

Ако на първи януари падне мъгла, през лятото ще чакаме град, а в случай, че на Попова Коледа (5 януари) замръзне китката, с която ръси попът, зимата ще е дълга.

Ако на Ивановден (7 януари) няма лед, лятото ще е хладно, а на следващия ден - Бабинден, ако вали дъжд и сняг, то годината ще е плодородна. Ако пече слънце, през февруари ще има мраз.

В случай, че на Атанасовден (18 януари) има дебел сняг, берекетът през годината ще е голям.

Слаби смущения може да има на 5, 12 и 24

Силни магнитни бури не се очакват

През повечето дни от първия месец за 2019 година земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват. Това показва геомагнитната прогноза за януари.

Слънчевата активност през целия месец ще бъде ниска, а временни смущения в магнитосферата на Земята може да има на 5, 12 и 24 януари. Това са дните, в които е възможно да се образуват слаби магнитни бури в полярните ширини.

Историческата справка за януари сочи, че най-ниските измерени температури през този месец са между минус 30 и минус 35 градуса. Най-студено е било в Трън – минус 38 градуса.

При подходящи условия най-високите температури са достигали до 20 градуса, а на места северно от планините южният вятър повишава температурата до 24 градуса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето