Японец с Нобел за “самоизяждане” в клетките

Йошинори Осуми откри как работи автофагията

Японецът Йошинори Осуми (71 г.) печели тазгодишната Нобелова награда за физиология или медицина за откриване на механизмите на автофагията - процес на самоизяждане в клетките, в резултат на който може да се развие паркинсон или диабет, предаде АФП.

“Откритията на Осуми доведоха до ново разбиране как клетките рециклират съдържанието си. Мутациите на гените за автофагията могат да провокират болести, а процесът на автофагия участва в много заболявания, като рак и неврологични болести”, посочи Нобеловият комитет. През 60-те години на XX в. изследователи за първи път наблюдават как клетки могат да унищожат съдържанието си, като го обвият в мембрана и го пратят в “цех за рециклиране”, наречен лизозома. За това откритие белгиецът Кристиан дьо Дюв печели Нобел през 1974 г. Той въвежда и термина автофагия - самоизяждане от гръцки.

При серия “брилянтни експерименти в началото на 90-те” Осуми използва хлебна мая, за да идентифицира гените от значение за автофагията. След като дава обяснение на процеса, той показва, че подобен сложен механизъм използват и човешките клетки. Това откри пътя за разбиране на важността на автофагията за много физиологични процеси, като това как тялото се адаптира към града или реагира на инфекции. Когато тя се обърка, може да се появи паркинсон, диабет от тип 2 или други разстройства, характерни за по-възрастни хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини