Япония вече има нов император (обзор+инфографика)

Тръмп и Путин бяха сред първите, които изпратиха официални послания

Япония живее от утре в най-новата си епоха, „Рейва” (красива хармония) чието идване бе ознаменувано с абдикацията на официална церемония във вторник на досегашният император Акихито в полза на сина му, Нарухито, предадоха световните агенции. Новият монарх на Страната на изгряващото слънце ще наследи официално Трона на хризантемите утре.

Император Акихито обяви намеренията си да отстъпи през 2016 г. на основание здравословни проблеми, които „ще му попречат да продължи да изпълнява задълженията си” към народа на Япония. Повод за това бе заболяването му от рак на простатата и преживяна сърдечна операция същата година. С това си решение и след церемониите в Токио в сряда, 85-годишният Акихито се превърна в първия японски монарх който абдикира от трона за последните два века.

Над 300 души, сред които и чуждестранни благороднически фамилии са присъствали на събитието, преминало под тежка охрана и предавано на живо по телевизиите в Страната на изгряващото слънце от имперския палат. Акихито изказа специални благодарности на народа на Япония, който „го е приел и поддържал като символ” на държавността, след като е поел трона от своя баща, Хирохито, последният от японските монарси, който се е смятал за божествено превъплъщение до края на Втората световна война.

Американският президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин бяха сред първите световни лидери, които изпратиха официални послания до Акихито с благодарности за ползотворното сътрудничество на Токио с Москва и Вашингтон през последните три десетилетия от 1989 г., откакто заема Трона на Хризантемите.

Новият император, Нарухито, е на 59 години и Оксфордски възпитаник, и заедно със съпругата му, Масако, дипломирана от „Харвард”, се очаква да придадат много по-космополитен облик на японската монархия, коментират наблюдатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия