Япония евакуира около 90 000 души заради нов голям тайфун

Препоръка да се евакуират с оглед наближаващия тайфун Шаншан получиха днес почти 90 хиляди жители на японското селище Мобара в префектура Тиба, недалеч от столицата Токио. Това съобщи националната служба по метеорология на Япония, цитирана от световните агенции.

На 89 963 души е препоръчано да се евакуират поради заплаха от свлачища. В Мобара вече са открити 33 центъра за настаняване на евакуирани, където да бъдат приютени местните жители. Аналогични препоръки може скоро да бъдат отправени към населението на още няколко села и градчета в префектура Тиба.

Тайфунът Шаншан наближава в момента Централна Япония откъм Тихия океан. Очаква се към полунощ да стигне остров Хоншу, където с намират префектурите Тиба и Ибараки.

В двата региона, а и в Токио, вече заваляха поройни дъждове, духа силен поривист вятър. В четвъртък около пладне тайфунът изглежда ще стигне до столицата, предупреждават метеоролозите.

Шаншан е 13-ият тайфун, регистриран през този сезон. Очаква се по пътя му в океана да се образуват вълни с височина до 10 метра.

Във връзка с бедствието до момента бяха анулирани над 130 полета от и до двете главни летища на столицата Токио. Има и нарушения в разписанието на железопътния транспорт.

Миналия месец Япония преживя най-смъртоносното си природно бедствие от повече от три десетилетия. 225 души загинаха, а 10 остават в неизвестност, след като проливни дъждове в западната част на страната причиниха наводнения и кални свлачища.

Непосредствено след това Япония бе обхваната от гореща вълна, която възпрепятства операциите по възстановяването в много райони. Над 130 души са починали от началото на лятото в страната вследствие на горещините. На места температурите надхвърлиха 40 градуса по Целзий.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия