Япония и Индия подписаха ядрено споразумение

Япония и Индия подписаха днес ядрено споразумение, предаде БНР. Чрез него Токио ще може да снабдява Ню Делхи с гориво, оборудване и технологии за производство на ядрена енергия. Индия смята, че атомната енергия ще подкрепи бързо нарастващата икономика на страната.

Това е първи път, в който Япония, единствената страна, пострадала от ядрена атака, сключва подобен договор със страна, която не е подписала Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Споразумението между двете страни предвижда ядреното гориво и осигуреното оборудване да могат да бъдат използвани само за мирни цели. В отделен документ, подписан заедно с ядреното споразумение, има клауза, която позволява на Япония да прекрати договора, ако Индия проведе ядрен тест.

Преди подписването на договора Нарендра Моди, министър-председател на Индия, заяви:

"Индия и Япония ще продължат да играят основна роля в Азия. Продължаващото сближаване на гледните точки между Япония и Индия и нашето специално стратегическо и глобално партньорство дава възможността да се развие икономиката на региона и да се стимулира глобалният растеж. Силни Индия и Япония не само ще засилят нашите две нации, но ще бъдат и стабилизиращ фактор в Азия и света."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия