Япония ще е с нов император от 1 май 2018 г.

Снимка: Архив

Японският император Акихито ще се отрече от престола на 30 април 2019 година, а от 1 май новият император ще стане по-големият му син Нарухито. Това обяви японският премиер Шиндзо Абе пред журналисти след заседание на специалния съвет за обсъждане на този въпрос, предаде БГНЕС.

Премиерът отбеляза, че правителството ще направи всички, за да протече този процес гладко, както това го искат жителите на страната. Веднага след заседанието, в което участваха и председателите на двете камари на парламента, на Върховния съд и на Управлението по въпросите на императорския двор Абе посети императора и му разказа да проведеното.

Юридически отричането от престола стана възможно, след като това лято в Япония влезе в сила специален закон, който позволява на императора да се откаже от властта за пръв път от 200 години. Документът ще действа само за сегашния монарх. През август 2016 година Акихито в обръщение към нацията изрази желание да абдикира заради преклонната си възраст.

Преди законът изискваше от императора да изпълнява церемониалните си задължения до края на живота си. Допитванията тогава показаха, че японците са посрещнали с голяма симпатия обръщението на Акихито.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия