Японският император загрижен от разпространението на коронавируса

Японският император Нарухито

Японският император Нарухито обяви, че очаква с нетърпение Олимпийските игри в Токио през лятото, но че е загрижен за разпространението на новия коронавирус, който уби трима човека в Япония и бавно се разпространява из цялата страна, съобщи Reuters.

Нарухито, който в неделя навършва 60 години, се възкачи на трона миналия май, след като баща му Акихито стана първият японски император от два века, който абдикира.

Изказвайки се на първата си пресконференция, откакто стана император - и на първия си рожден ден оттогава - Нарухито заяви, че тези 10 месеца са били изключително бурни за Япония, заради няколкото смъртоносни тайфуна от миналата година и сега коронавирусът. Повече от 80 души в страната са дали положителни проби за вируса, а властите отмениха голям брой събития в опит да спрат заразата.

„Този ​​нов коронавирус е проблем. Бих искал да изпратя своите симпатии към заразените и техните семейства “, каза той.

„В същото време, моите мисли са с тези, които ги лекуват и работят усилено, за да предотвратят разпространението на инфекцията. Надявам се техните усилия да дадат плод скоро"

Токио ще бъде домакин на Летните олимпийски игри от 24 юли за втори път в историята, а Нарухито отбеляза, че първите игри, проведени през октомври 1964 г., когато той е на четири години, са един от най-важните моменти в детството му.

Нарухито заяви, че очаква с нетърпение игрите на това лято, които се надява да се превърне в еднакво жив спомен за всички спортисти, които вземат участие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия