Японският министър-председател направи историческо посещение на Пърл Харбър

Японският министър-председател Шиндзо Абе пристигна в американския щат Хаваи, за да признае японските атаки срещу Пърл Харбър, съобщава телевизия ABC.

Той посети няколко мемориала в американския щат Хаваи, ден преди посещението му на мястото на бомбардировката от 1941 г. в залива Пърл Харбър, предаде Ройтерс. Пътуването на Абе има за цел да покаже силен съюз между страната му и Съединените американски щати.

Японският премиер не направи публични коментари и стоя мълчаливо пред венец от цветя при Националното мемориално гробище на Тихия океан – мемориал за хората, загинали в служба за американските въоръжени сили.

Абе, придружен от двама членове на кабинета си, сведе глава пред венци от бели цветя и зеленина, поставени в гробище в Хонолулу, посветено на японците, които са се заселили в Хаваи през 1800-те години.

Абе ще е първият японски премиер, официално посетил мемориала в почит на моряците и морските пехотинци, загинали при нападението от 1941 г.

Бившият министър-председател на Япония Шигеру Йошида през 1951 г. направи неофициално посещение на военноморската база в залива Пърл Харбър, докато се връщаше от Сан Франциско в Токио.

Посещението на Абе, за което стана ясно по-рано тази сутрин, идва след като Обама посети Хирошима по-рано тази година. В Хирошима американците пуснаха атомна бомба през 1945, по време на финалния етап от Втората световна война.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка