Ясни такси при плащане с левова карта в чужбина от 19 април 2020 г.

Нина Стоянова

Правилата ще важат и за онлайн пазаруване

При плащане с левова банкова карта в чужбина или при теглене от банкомат зад граница гражданите ще получават информация за таксите за превалутиране. Това предвижда нова директива на ЕС, която влиза в сила от 19 април 2020 г., стана ясно от публикация на подуправителя на БНБ Нина Стоянова в бюлетина на Асоциацията на банките в България.

При плащане в чужбина или при теглене от банкомат с друга валута, преди осъществяване на операцията клиентът ще получи информация за общата сума на таксите за превалутиране, изразена като надбавка спрямо валутните курсове на Европейската централна банка. Освен това клиентът ще има информация не само каква сума ще получи търговецът, а и каква сума ще бъде изтеглена от неговата банкова сметка във валутата, в която са парите му - например в левове. Ако курсът за превалутиране е неизгоден плащането ще може да бъде преустановено.

Тези правила ще важат и при пазаруване в интернет. Например, ако потребител от България с банкова карта с левове иска да си поръча стока от чужбина с цена в евро, ще получи данни за таксите за превалутиране. Така клиентът ще може да откаже плащане, ако курсът е неизгоден, а в някои случаи ще може да избира дали превалутирането да става по курса на неговата банка или на тази на търговеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари