Ясписът не се побира в рамки

От палитрата на луд художник

Светлозеле-ният е най-целебен

Всеки къс от тази скала с уникалните си цветове и багри е като най-изящно произведение на изкуството. Наричат го “шарения камък” - причините за това са очевидни. Той не е скъп, но е много ценен за всеки маг, защото се използва при медитация и дарява ясновидски видения и сънища. На останалите хора носи задоволство от живота и душевен покой.

[modula id="3289692"]

За ясписа казват, че е посланието на Майката Земя към нейните деца. Във всяко камъче се крие закодирана информация за миналото на планетата. Не е задължително това да е само предание. Ясписът, този най-пъстър от всички минерали, съдържа толкова много шарки и цветове, че дори не може да бъде подробно класифициран. И всички те са се появили заради определени фактори в процеса на формирането на скалата. Този минерал понякога изглежда така невероятно, че сякаш е излязъл от палитрата на луд художник. Ненапразно има вид, наречен на художника Пикасо.

По състав ясписът е вид кварц - силициев диоксид, непрозрачна разновидност на халцедона, със зърнеста структура и примеси на манганови и железни окиси и глинести минерали. В него попадат различни включения от епидот, гранат, актинолит, серицит, хематит, биотит, пиемонтит, пумпелит и др. Примесите може да са до 20% от състава на камъка. В зависимост от него твърдостта му е между 6 и 7 по 10-степенната скала на Моос. Има две основни групи ясписи по начина на тяхното образуване - вулканични и метаморфогенни. Ясписите от първата група са свързани с промените на кварц-съдържащите скали в зони на хидротермална активност от вулканичен произход. Ясписите от втората група се образуват при трансформацията на скалите, съдържащи кварц, по-често срещани са и имат основно значение в бижутерията и изработката на предмети за бита и орнаменти. Цветът и рисунъкът на ясписите са толкова разнообразни, че според тях видовете му е невъзможно да бъдат описани до един и класифицирани.

Най-често се срещат червеникавите разновидности с примеси от хематит, жълтите или кафевите, които съдържат гьотит, зелените, в които обикновено има хлорит. Ясписите имат разнообразни шарки, заради които са известни с имена, като пейзажен яспис, картинен яспис, маков яспис, леопардов яспис, океански яспис, далматински, ивичест и т.н. Известният кървав камък - хелиотропът, също е разновидност на ясписа.

В английския името jasper идва през старофренски jaspre, което е вариант на латинското iaspidem. В Българския най-вероятно е произлиза от дума “яспис”. Докато руското “яшма” по всяка вероятност е навлязло през китайското “ю-ши” - общо име, с което наричали нефрита и някои други зелени камъни. Както нефрита и обсидиана, така и ясписът е познат на човечеството от дълбока древност, но го използват в бита заради твърдостта му. През 4 и 5 век Пр.Хр. на територията на съвременен Пакистан в неолитното селище Мегра са използвали твърдостта на зеления яспис за изработка на свредла, с които да пробиват дупки в минерали като лапис лазули или карнеол. Около 1800 г. Пр.Хр. в Критско-Минойската цивилизация от него изработвали печати, свидетелстват артефакти от двореца в Кносос.

Той се превръща в желан материал за изработване на бижута, декоративни предмети и скъпи мозайки едва след като в Древен Египет започват да го полират. Споменаван е в Библията, в древните епоси, в трудовете Плиний Стари, Авицена, Абу Райхан Бируни и други учени от античността и ранното средновековие. В знахарската “Книга глаголемая Вертоград Прохладный” - руски текст от XVII век например е описано, че светлозеления яспис е най-силен и най-лечебен, тъй като укрепва сърцето. Той също така предпазва от удавяне, ако се носи под формата на кръст. Но не само зеленият, а и всички видове яспис въздействат благотворно на организма, ако не с прословутите си вибрации, то с удивителната си красота, която е като балсам за разтревожения ум, стресираната душа и умореното око.

 

Само китайският император имал право да носи бял яспис

Красял вълшебния меч на Зигфрид

Във Вавилон го смятали за „женска“ скала

Вълшебният меч на Зигфрид, синът скандинавския бог Вотан е бил украсен с яспис, но според описанието в старинния германски епос “Песента на нибелунгите” (ок. 1200 г.) камъкът на меча Нотунг е зелен и прозрачен и се предполага, че може би става дума за халцедон или хризопраз. Принципно в древната литература под “яспис” се разбира всеки вид твърди, пъстри камъни, включително нефрит, вулканични скали и други. Едва през XIX век под това име са започнали да обозначават само непрозначния вид халцедон. В руските легенди се разказва за крилата змия с птичи клюн и два хобота. На главата си чудовището има малко камъче, наречено яспис или аспид.

Във Вавилон ясписът бил смятан за “женска” скала и символ на раждането. Индианците го използвали в ритуали за дъжд. В Китай пък бил символ на красотата, но и на властта - знакът за императорската власт бил тънък, прозирен диск от бял яспис с дупка по средата. Само императорът имал право да притежава предмети от бял яспис. Древните египтяни изработвали печати и амулети от яспис, което говори за това, че са признавали магическите свойства на минерала. Едва през XV-XVI век ясписът става популярен и в Европа, където християните вярвали, че ако яспис се постави пред светия олтар, той придобива нечувана сила.

 

Възкресява сексуалния живот

Стимулира шаманските видения

Ясписът има специално отношение към магическия свят. Той може да управлява желанията на хората и е способен да усили всяка астрална енергия. Абсорбира лошите вибрации и прочиства и подрежда чакрите.

Уравновесява ин и ян енергиите и хармонизира физическото, емоционалното и менталното ни тяло с ефирния свят. Идеален е за заземяване и центриране след ритуали. Може да се използва за привличане късмет. Пропъжда стреса и носи на притежателя си мир, спокойствие и удовлетворение. Стимулира шаманските видения. Като цяло ясписът пробужда грижовността, предпазва от беди и пречиства електромагнитното и радиационното замърсяване. Действа като универсален щит срещу възпаленията.

Можете също да го поставите под матрака, за възкресяване на позавяхналия сексуален живот. В действието на различните цветове има разлики.

Синият ни свързва с духовния свят. Поддържа енергията по време на пост.

Кафевият помага да се вглъбим при медитация, да се върнем към минал живот и да установим кармичните причини за съдбата си.

Зеленият лекува кожни заболявания и помага при отоци.

Лилавият стимулира теменната чакра и помага да се свържем с висшите светове.

Червеният е камъкът на здравето. Увеличава издръжливостта, възстановява съня.

Жълтият предпазва от опасности при пътувания и ни защитава по време на духовна работа.

Черният (басанит) ни потопява в разширеното състояние на съзнанието и предизвиква пророчески сънища и видения.

 

Как да разпознаем ментето?

Представят го, вместо по-скъпи минерали

По-вероятно е да ви пробутат яспис, вместо друг, по-скъп минерал. Най-често ясписи се продават вместо тюркоази, нефрити, серпентинити, жадеити и амазонити. Но дори и такъв евтин естествен минерал си има фалшификати. Лесно ще разпознаете “камъните” от акрил и пластмаса - те са по-леки, по-меки, акрилните може да са леко прозрачни. По-трудно е да се различи фалшификат от стъкло, което е достатъчно твърдо и топлоустойчиво. Ето какво да гледаме:

1. Стъклото е топлопроводимо и ще се сгрее по-бързо в ръката ви.

2. Стъклото е по-крехко, така че лесно може да се отчупи парченце при удар. За да очукате ясписа, трябва да положите специални усилия.

3. Ясписът изобщо не е прозрачен.

 

Овенът да си търси червен

Отличен талисман за Дева

Ясписът е рожден камък на Девата. Мистичен камък е и на всички, родени през октомври. Подходящ е и за представителите на Скорпион и Стрелец, тъй като укротява темперамента им. Ясписът вдъхва състрадание в Раците и Козирозите и ги прави по-търпеливи. Овните може да носят червен яспис. Този цвят е удачен и за Скорпиона. В астрологията камъкът се свързва с елементите на Земята, планетите Юпитер и Меркурий.

 

 

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл