Ята дроздове гинат в снеговете край Лом

Десетки измръзнали до смърт дроздове има в монтанското село Василовци, недалеч от Лом. Загинали от студовете птички са забелязани и по полетата в района, съобщиха местни жители. Ятата дроздове пристигнали в Северозапада още през миналата седмица заедно с щъркелите.

Заради стегналата отново зима – със снеговалежи, силен вятър и мразовити нощи обаче, пернатите не успели да продължат пътя си и останали по ниви и ливади, а част от тях кацнали и в населените места. „Никога досега не сме виждали през март толкова много птички. Подскачат по улиците и къщите, търсят храна”, разказаха жители на Лом. Цели ята дроздове пък се настанали в село Василовци – на 15 км от Дунав, край река Лом. Снегът и студът обаче вкочанили част от птичетата и те издъхнали. „Десетки птици са паднали по дворовете на крайните къщи и в нивите край Василовци. Искаме да помогнем и звъним на всякакви телефони на държавни служби!”, алармира пенсионираната учителка Цветана Николова. Кметът на Василовци Огнян Йорданов заедно с местни жители вече се е заел със спасяването на пернатите.

„Още миналата седмица посрещнахме щъркелите, видяхме и дроздовете как бедстват в снега. Сложихме им храна и край река Лом, и в селото, от глад ги отървахме, но явно от студа не можем! От цялото село се обаждат за умрели птичета”, сподели местният управник. Пойните дроздове са прелетни птички, които долитат у нас през март и април и остават по полета, гори и ливади чак до началото на зимата, когато заминават на юг. Малките пъстри пернати се смятат за едни от най-големите песнопойци след славеите, кръшните им трели наподобяват звуци на флейта и се чуват на над 500 метра през нощите.

Въпреки че през последните години популацията им намалява, дроздовете не се смятат за застрашен вид и според експерти броят им се движи между 81 и 216 млн. в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България