​Африканскатa чума по свинете вече е съвсем близо до България

Африканскатa чума по свинете вече е на броени километри от България. Последното огнище е в района на румънския град Кълъраш, на 15 км от Силистра, информира БНТ. От Министерството на земеделието и храните съобщиха, че оградата по границата ще бъде завършена до края на следващата седмица. А ловните сдружения в страната са готови да взимат проби от всяко отстреляно животно.

Всяка дива свиня, която стане обект на лов или бъде открита в безпомощно състояние, ще се изследва не само за трихинелоза, но и за рисковото екзотично заболяване.

В пазарджишкото ловно рибарско сдружение вече разполагат с комплектите за взимане на проби за изследване на африканската чума по дивите свине. Двама души от всяка ловна дружинка са инструктирани как да събират материал за изследване. Заболяването не е опасно за човека, но може да го превърне в приносител на устойчивия вирус.

За да се ограничи опасността от заразяване и на дивите и на питомните прасета отстреляната норма на повечето сдружения в страната тази година е увеличена.

В България засега няма регистриран случай на африканска чума. Очаква се индивидуалния лов на дива свиня да се активизира в началото на септември. А оградата по границата с Румъния ще трябва да докаже своята ефективност в размножителния период на животните през октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България