​Жан-Клод Юнкер се скара на председателя на ЕП за празната пленарна зала​

Словесен сблъсък между председателите на Европейската комисия и Европейския парламент заради празна пленарна зала. Отсъствието на евродепутати разгневи Жан-Клод Юнкер и той направи остра забележка на Антонио Таяни.

Заседанието беше насрочено, за да бъде обсъдено Малтийското председателство на Съвета на Евросъюза, което приключи преди няколко дни. Оценките в присъствието на малтийския премиер Джоузеф Мускат преминаха в размяна на гневни реплики между председателите на Европейската комисия и Европейкия парламент.

"Парламентът става за смях. Приветствам тези, които са положили усилия да бъдат в залата, но фактът, че само 30 депутати присъстват на дебата, е достатъчен, за да покаже, че парламентът не е сериозен. Ако господин Мускат беше госпожа Меркел - което е трудно да си представим, или господин Макрон - това е по-лесно да си представим - залата щеше да бъде пълна", коментира Юнкер.

"Вие може да критикувате парламента, но не Комисията контролира парламента, а парламентът - комисията.", отговори Антонио Таяни.

"В залата има само няколко депутати, за да контролират Комисията. Това е смешно", каза още Юнкер.

"Настоявам да използвате друг език, господин председател. Ние не сме смешни", заяви Таяни.

Жан Клод Юнкер: Никога повече няма да присъствам на подобно заседание. Комисията е под контрола на парламента, но парламентът трябва да уважава и председателството на малки държави, нещо което парламентът не прави.

https://twitter.com/DailySabah/status/882229845291397120

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа