800 дни ще трае ремонтът на площад „Централен” в Пловдив по проект

На 23 януари в градската управа отварят офертите на участниците в конкурса

800 дни са заложени от Община Пловдив като максимален срок за изпълнение на ремонта на площад „Централен” в града под тепетата в обявената през миналата седмица обществена поръчка.

Според експертите поне 2 години и 2-3 месеца са необходими за пълното и прецизно изпълнение на подобни грандиозни проекти, което на практика означава, че новата визия на площад „Централен” и превръщането му в своеобразен музей на открито, няма да са готови до 2019 година, когато градът под тепетата ще е Европейска столица на културата.

В градската управа под тепетата все още не са загубили надежда, че реконструкцията на площад „Централен” може да приключи предсрочно и част от събитията през 2019 г. да бъдат ситуирани там, ако отново не се стигне до безкрайните съгласувателни процедури с Министерството на културата или фиктивни и тенденциозни задкулисни обжалвания от недоброжелатели.

На 23 януари (вторник) в Община Пловдив ще бъдат отворени офертите на фирмите кандидати за облагородяването на пространството на площад „Централен” и строително-монтажните дейности по него. Ако при тях се появи нова археология, това допълнително ще забави изпълнението на проекта, тъй като пак ще се наложат съгласувателни процедури с НИНКН (Националния институт по недвижимо културно наследство), които са доста протяжни във времето.

В Община Пловдив се надяват още преди Коледа или Нова година да бъдат зарадвани с благата вест, че се рестартират замразените процедури по други 3 големи обществени поръчки, които бяха блокирани от фиктивни жалби на овчарката Анка Ангелова от град Антоново (Търговищка област) и 68-годишния психично болния Ботю Иванов от великотърновското село Пчелище.

Кукловодите на двамата не са внесли таксите по внесените от тях жалби и се очаква Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да излезе с официална позиция по трите казуса – с обществената поръчка за 3,5 млн. за галерията на Дружеството на пловдивските художници на улица „Гладстон”, тази за обновяването със 17 820 844 лв. без ДДС по оперативна програма „Региони в растеж” а квартала със социални функции от река Марица до булевард „Княгиня Мария Луиза”, както и конкурса за 37 млн.лв. за 13-те автобусни линии на градския транспорт.

Първите две са обжалвани от фирма „Ремс строй” ЕООД, която по документи е еднолична собственост на 50-годишната циганка Анка Ангелова, притежаваща още 48 компании с уставен капитал от 100 лв. Пастирката на овце обаче не е внесла 6200 лв. да двете жалби – съответно от 1700 лв. и 4500 лв., а същото не е сторил и лежалият в лудницата в Церова кория пенсионер Ботьо Иванов, стопирал временно поръчката за 13-те линии на градския транспорт в Пловдив чрез жалба на една от 43-те фирми, водещи се на негово име и ЕГН - „Пълдин Рент А Кар 2000”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България