​300-годишен дъб представя България в конкурса "Европейско дърво на годината"

300-годишен дъб е българският представител в конкурса "Европейско дърво на годината 2019". Вече започна гласуването, което ще определи победителя в инициативата.

Българският представител в конкурса "Европейско дърво на годината" се намира в трънското село Рани луг, информира БНТ. Той беше избран след конкурс, организиран от Фондация "Екообщност" и събра над 1200 гласа в своя подкрепа. Сега обаче предстои голямото гласуване, което ще продължи до 28 февруари.

Гласуването ще продължи до края на февруари, а всички ние можем да подкрепим българския представител на адрес www.treeoftheyear.org.

Във визитката на българското дърво там можем да прочетем: "Впечатляващият цер се извисява недалеко от църквата “Св. Николай”. Той е гордостта на местните хора и създава невероятна атмосфера до църквата, датираща от 15. век. В нея е било открито първото килийно училище в селото през 1859 г. Трънският край е известен с това, че е съхранил много стари имена на населените места в него. “Рани луг” е едно от тях - “луг” означава „мочур; луга“ и ни казва повече за характерните за околността територии, когато е било създадено и кръстено селото".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България