Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

1 декември е Световният ден за борба с ХИВ/СПИН

Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу вируса на СПИН. Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите на хората със СПИН. Здравната статистика сочи, че всеки ден в света около 7100 души се заразяват с вируса. България е една от страните със сравнително ниско разпространение на ХИВ.

Междувременно, доклад на УНИЦЕФ алармира за възможността заразяването със СПИН да се увеличи драстично при подрастващите. Новите случаи на ХИВ сред младите хора може да се увеличат със 60 на сто и да стигнат до 400 000 случая годишно към 2030 г., смята УНЦЕФ.

Докладът призовава за повече инвестиции в иновации, за подобряване на базата данни, за борба с предразсъдъците, свързани със заболяването, и за превръщането на превенцията сред подрастващите в приоритет.

Мотото на кампанията тази година е: „Hands-up for HIV prevention“ („Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“) и тя ще бъде фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи, изследването и антиретровирусно лечение. Насочена е към преодоляване на бариерите, които пречат на групите в най-висок риск от населението и хората, живеещи с ХИВ (ХЖХИВ), на достъпа и използването на тези услуги.

Събитията в София, които са организирани и/или подкрепени от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на Министерство на здравеопазването са:

Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ – София, ул. „Враня“ № 20) ще предлага услугите си на 1 декември с работно време от 08.30 до 17.00 часа.

Центърът за сексуално здраве при сдружение „Здраве без граници“ (София, ул. „Самуил“ № 111) в часовете от 10.00 до 18.00 обявява на 1 декември за „Ден на отворени врати“ и също ще предлага безплатни и анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията. Доброволци ще разпространяват здравно-образователни материали и презервативи по съседните улици и ще приканват гражданите и гостите на София да се консултират и изследват за ХИВ при специалистите от Сдружението.

Студентският съвет на Медицинския университет-София и фондация „Здраве и социално развитие“ организират съвместна кампания „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“ с предлагане на изследване за ХИВ в мобилен медицински кабинет и раздаване на презервативи и брошури около Предклиничен учебен център (София, ул. „Здраве“ № 2) от 14.00 до 16.00 часа.

Международният център за обучения и изследвания PETRI-София към Националния център по обществено здраве и анализи, в партньорство с Rotaract Club Sofia и Rotary Club Sofia, организират кампания за повишаване на информираността на младите хора в София за ХИВ/СПИН на 1-ви декември 2016 г. Кампанията “Презерватирай се” ще бъде обявена от PETRI-София в социалните мрежи. Събитието на 1-ви декември ще се случи в Bar de Rouge на ул. „Шипка“№ 6 между 13.00 и 19.00 ч., където на младите посетители на заведението ще бъдат раздавани безплатни презервативи и мъфини. На всеки посетител ще бъде дадена и червена лентичка – световният символ за съпричастност към каузата за превенция на ХИВ/СПИН. Доброволците от PETRI-София ще подканват гостите на заведението да си направят снимки с промоционалните материали в рамка, изработена специално за случая, с логата на всички партньори. Професионален фотограф ще заснема снимките на рамката ще ги публикува на страницата на Y-PEER България и на самото събитие във Facebook.

Софийският клуб „С.У.П.Е.Р.“ е младежко сдружение на доброволна основа. Клубът е част от мрежата на световната организация Y-PEER и една от основни му дейности е намаляване на дискриминацията и информиране за ХИВ и СПИН. Младите доброволци ще са на 1 декември от 14.00 до 21.00 ч. в МОЛ Paradise Center и ще раздават информационни материали за начините за предпазване от ХИВ/СПИН и местата за анонимно и безплатно изследване. Посетителите ще получат още и презерватив и бисквитка с изобразена червена панделка, знак на солидарност към живеещите с ХИВ.

Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” е предоставила здравно-образователни материали и презервативи за инициативите на БМЧК в цялата страна за този ден.

Събитията в страната вижте в текстовия файл ТУК

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.