Турция осъди решението на Израел да приеме закон, определящ страната като държава на израелския народ

Проливни дъждове и ураганни ветрове предизвикаха големи поражения в южната част на Полша Лошото време е необичайно за страната

10 коли изгоряха при умишлен палеж на охраняем паркинг Няма пострадали при инцидента

Максималните температури днес ще са между 26 и 31 градуса Очакват се превалявания в Източна България

Aтракцион се преобърна в езеро в щата Мисури, най-малко осем са жертвите

Църквата почита Св. Пророк Илия

Евроскептицизмът е „вкоренен“ в британците, заяви Тони Блеър

Шампион с „Левски“ сред вариантите на Спас Русев

Тръмп поканил Путин във Вашингтон през есента

Земетресение от 3 по Рихтер край Белица Няма данни за пострадали хора

„Левски“ затъва финансово

Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1 млрд. лв. заеми на общини раздаде ФЛАГ

Проектът за модернизиране на градската среда в Ямбол е осъществен с подкрепа на ФЛАГ на стойност 2 200 000 лв.

Банско слага край на разкопаните улици с кредит от фонда

Най-мащабно финансиране са получили Стара Загора, Свиленград и Габрово

Около 1 млрд. лева заеми на общините е предоставил Фондът за органите на местното самоуправление в България (ФЛАГ) за 10 години, съобщи пред “Труд” изпълнителният директор на фонда Надя Данкинова.
С парите са подкрепени над 750 проекта на 200 от 265-те български общини. Общата стойност на проектите е около 5 млрд. лв. Данкинова обясни, че фондът няма загубен нито лев, което означава, че средствата са управлявани изключително ефективно.

“В портфейла на фонда са проекти в социалната инфраструктура, от градската среда и големите проекти за ВиК мрежи и пречиствателни съоръжения, като и регионални системи за отпадъци”, разказа Данкинова.

Благодарение на заем от ФЛАГ се очаква тази година Банско да сложи край на разкопаните от четири години улици заради водния цикъл. Фондът е предоставил 5 млн. лв. мостово финансиране на проекта и 3,2 млн. лв. за собственото участие на общината. Кредитите трябва да бъдат върнати съответно до 25 юли 2017 и до 25 юли 2023 г. С 1,4 млн. лв. е финансирана община Белене за нейния дял в системата за отпадъци в район Никопол. Всички общини от тази група – Никопол, Левски, Свищов, Павликени и Белене, са получили нужното им финансиране за успешното завършване на проекта.

Общините отличници с най-голям брой проекти, реализирани с подкрепата на ФЛАГ през първите 10 г., са Гоце Делчев, Смолян, Дупница, Петрич и Варна. С най-мащабно финансиране от фонда са Стара Загора, Свиленград и Габрово.

Фондът разполага със собствен финансов ресурс от близо 100 млн. лв. и още близо 150 млн. лв. привлечен капитал от търговските банки под формата на гъвкави кредитни линии до 2023 г. “При необходимост можем да договорим още до 100 млн. лв.”, увери изпълнителният директор.

“Подготвяме се да предложим финансиране на проекти и извън сферата на безвъзмездната помощ. Целта ни е да създадем финансов продукт за т.нар. бели петна, т.е. проектите от жизненоважно значение за общините, които са извън обхвата на финансовите инструменти по оперативните програми”, разказва Данкинова и дава пример с общинските пътища, които от години чакат ремонт. Същото е и положението с улиците в малките населени места, осветлението и енергийна ефективност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.