Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

1 млрд. лв. заеми на общини раздаде ФЛАГ

Проектът за модернизиране на градската среда в Ямбол е осъществен с подкрепа на ФЛАГ на стойност 2 200 000 лв.

Банско слага край на разкопаните улици с кредит от фонда

Най-мащабно финансиране са получили Стара Загора, Свиленград и Габрово

Около 1 млрд. лева заеми на общините е предоставил Фондът за органите на местното самоуправление в България (ФЛАГ) за 10 години, съобщи пред “Труд” изпълнителният директор на фонда Надя Данкинова.
С парите са подкрепени над 750 проекта на 200 от 265-те български общини. Общата стойност на проектите е около 5 млрд. лв. Данкинова обясни, че фондът няма загубен нито лев, което означава, че средствата са управлявани изключително ефективно.

“В портфейла на фонда са проекти в социалната инфраструктура, от градската среда и големите проекти за ВиК мрежи и пречиствателни съоръжения, като и регионални системи за отпадъци”, разказа Данкинова.

Благодарение на заем от ФЛАГ се очаква тази година Банско да сложи край на разкопаните от четири години улици заради водния цикъл. Фондът е предоставил 5 млн. лв. мостово финансиране на проекта и 3,2 млн. лв. за собственото участие на общината. Кредитите трябва да бъдат върнати съответно до 25 юли 2017 и до 25 юли 2023 г. С 1,4 млн. лв. е финансирана община Белене за нейния дял в системата за отпадъци в район Никопол. Всички общини от тази група – Никопол, Левски, Свищов, Павликени и Белене, са получили нужното им финансиране за успешното завършване на проекта.

Общините отличници с най-голям брой проекти, реализирани с подкрепата на ФЛАГ през първите 10 г., са Гоце Делчев, Смолян, Дупница, Петрич и Варна. С най-мащабно финансиране от фонда са Стара Загора, Свиленград и Габрово.

Фондът разполага със собствен финансов ресурс от близо 100 млн. лв. и още близо 150 млн. лв. привлечен капитал от търговските банки под формата на гъвкави кредитни линии до 2023 г. “При необходимост можем да договорим още до 100 млн. лв.”, увери изпълнителният директор.

“Подготвяме се да предложим финансиране на проекти и извън сферата на безвъзмездната помощ. Целта ни е да създадем финансов продукт за т.нар. бели петна, т.е. проектите от жизненоважно значение за общините, които са извън обхвата на финансовите инструменти по оперативните програми”, разказва Данкинова и дава пример с общинските пътища, които от години чакат ремонт. Същото е и положението с улиците в малките населени места, осветлението и енергийна ефективност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.