Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Сестрата на Бойко Борисов: Брат ми беше първият човек, на който се обадих, когато се разболях

Британските железничари обявиха 24-часова стачка

Зоран Заев: Ще положа всички усилия Никола Груевски да бъде върнат в страната

Агенция Fitch потвърди рейтингa на България „BBB“ със стабилна перспектива

Джип се размаза в стълб в Пловдив, шофьорът е избягал (СНИМКИ)

Мъж е в болница след обгазяване при пожар в дома му в Якоруда

Столичният кмет: Почиставащите фирми са в пълна готовност за предстоящия снеговалеж

Полицията откри боен арсенал в къща в благоевградското село Покровник

Вицепрезидентът на САЩ: Търговските действия срещу Китай няма да спрат, докато Пекин не промени поведението си

Таско Ерменков, БСП: Зад протестите стои правителството

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Най-скъпият Rolls-Royce радва първо англичаните Тръгнаха първите 8 екземпляра от SUV модела Cullinan

Трафикът се осъществява нормално през проходите Шипка и Петрохан при зимни условия

1 млрд. лв. от наеми и продажба на имущество Едноличните търговци спечелиха 657 млн. лв. в рамките на година

5,202 млрд. лв. са обявените доходи от заплати в годишните данъчни декларации.

34,55 млн. лв. са доходите от чужбина

По трудови договори изплатиха 5,2 млрд. лв.

Доходи от наеми в размер над 580 млн. лв. са получили българите през 2017 г., става ясно от подадените в Националната агенция за приходи годишни данъчни декларации. Парите от наеми имат много голям дял в доходите на домакинствата, като все повече хора съвестно ги декларират.

Внушителна е и сумата на доходите от прехвърляне на права и имущество – 471,9 млн. лв. в рамките на година. Тук влизат доходите от продажба на акции и дялове от компании, както и от продажбата на жилища, ниви и автомобили. Но повечето доходи от продажба на апартаменти и коли са необлагаеми и не влизат в тази сума. Необлагаеми са доходите от продажбата на едно жилище, ако между датата на придобиването и датата на продажбата има над 3 години, както и на два имота, ако са притежавани над 5 години. Не се облагат и доходите от продажба на кола, ако е притежавана над година. Така общите доходи от наеми и продажба на имоти и дялове от фирми са над 1 млрд. лв.

Над 34,55 млн. лв. са изкарали българите от работа в чужбина през 2017 г., става ясно от данъчните декларации. Българите са изкарали и 147,33 млн. лв. от таксиметрови превози и упражняване на патентна дейност. Това са например заведения за хранене и развлечения, места за настаняване с под 20 стаи, магазини с площ под 100 кв. м., платени паркинги, дърводелски услуги, заложни къщи и др., като условието е да имат годишен оборот под 50 хил. лв. Над 100 млн. лв. са обявени като доходи от други източници като парични и предметни награди от игри, които не са хазартни, обезщетения за пропуснати ползи и др.

Официално за заплати през 2017 г. са платени 5,202 млрд. лв. Тук влизат не само доходите по трудов договор, но и възнагражденията на шефовете на фирми и средствата, които получават собствениците на компании за личния им труд в дружеството.

Средствата, които са изкарали едноличните търговци и земеделски производители, които са избрали да плащат данъци върху реализираната печалба, са 657,77 млн. лв. Фермерите, които се облагат по този ред, доказват разходите си с фактури и плащат 15% данък върху печалбата.

Обявените доходи от друга стопанска дейност в данъчните декларации са внушителната сума от 1,581 млрд. лв. Тук влизат получените суми по граждански договори, хонорари и авторски възнаграждения, доходи от упражняване на занаят или свободна професия, както и доходите на земеделски производители, които се облагат като ползват нормативно признати разходи.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.