Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Трио затворници, пуснати преди месец, са извършителите на взломовете в Разградско

Борис Джонсън пак хвали Тръмп: Заслужава респект и признание

Издирван с влязла в сила присъда към МВР: В Испания съм, хванете ме!

Ирак осъди на смърт германка, членувала в „Ислямска държава“

Кристиан Вигенин: Меркел каза това, което искахме да чуем

Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Талибаните поеха отговорност за атаката в Кабул

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

1.2 тона лютеница свариха в центъра на София (СНИМКИ)

Снимки: Благой Кирилов

1.2 тона лютеница ври в центъра на София. Инициативата е  фондация „Национален тръст за съхранение на историческото наследство в България” с педседател Ангел Ангелов, който е и създател на Академия „Кулинарен историк”.

От сутринта в огромен казан тя се вари в центъра на София – пред Паметника на Съветската армия. Ангел Ангелов е на мнение, че най-добрата рецепта, за да стане хубава лютеницата, е „нашата”.

„Казвам нашата, защото всеки има „нашата” рецепта. Всеки има своята рецепта за лютеница. Например в една част на България чушките се отглеждат трудно, но има повече моркови. В Добруджа, пък има повече чушки, така че там слагат повече от тях и по-малко домати. В зависимост от географски район съдържание на зеленчуците също е различно”, посочи той. Лютеницата, която той и помощниците му варят днес има една особеност. Тя не е пържена и се вари по-продължително време. „В момента няма капчица олио и само 4 кг сол на 1,2 тона. Слагаме черен пипер и чесън, които компенсират усещането за сол. Не я правим със захар, не я пържим. Тя е с минимално съдържание на мазнина”, обясни шеф Ангелов.
Едно от големите достойнства на лютеницата е, че тя може да се консумира и от хора с язва и други стомашни заболявания. Шеф Ангелов даде пример от миналата година. Тогава един човек му споделил, че много обича лютеница, но има язва и не е ял от 30 години. Все пак взел едно бурканче и се върнал на другия ден с думите: „Срам ме е, отворих го и го изядох, не дадох на децата, но не съм хапвал лютеница от 30 години заради язвата и киселините“. Част от доматените продукти, които се продават в търговската мрежа под названието лютеница, са много далеч от този любим на българите специалитет, категоричен е Ангелов.

Според него те не само нямат добри вкусови качества, но са и опасни за здравето, защото съдържат захар. „Ние не слагаме захар, а малко повече морков, за да поддържаме ниско PH и всеки да е доволен. Спомнете си какво ви е давала баба ви, попитайте майка си какво й е давала нейната баба и от там нататък е лесно”, посъветва той всички, които обичат истинска лютеница.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.