1 330 лева бяха събрани от дарения в Твърдица за Болградската гимназия

1 330 лева са събрани от дарения за гимназията в Болград, Украйна, съобщиха от общината. Кампанията е проведена по повод 160-годишнината от основаването на първата българска гимназия. От дарителски кутии, поставени в сградата на местната администрация в Твърдица и Шивачево, в магазини и детски заведения в балканското градче за близо месец са постъпили 603 лева. Останалите дарения са от НУ „Христо Ботев”, синдикати, четири частни лица. Парите са преведени. Общата сума, събрана от дарения и други постъпления в Сливенска област, възлиза на над 15 хил.лева, като 5 хиляди лева от тях са от бюджета на Сливен с решение на общинския съвет.

Гимназията в Болград е създадена с указ на княз Никола Богориди и с активното съдействие на Георги Раковски, чието име носи учебното заведение. В нея са учили министър-председателят Александър Малинов, министри, народни представители, лекари, юристи и други известни българи, които след в следосвобожденска България създават независимата държавност. С решение на МС това лято бяха отпуснати 150 000 лева за нуждите на гимназията.

Болград е неофициалната столица на българските преселници. На 29 октомври 1838 г. в града е осветена трипрестолната църква „Свето Преображение Господне”, съградена с труда на хиляди доброволци. Тази дата се чества като Ден на бесарабските българи.

Коментари

Задължително поле