Отскоро вече няма “безплатна неделя” в музеите и галериите
Не ти трябва много, за да се потопиш в la dolce vita – кой би се затруднил да пие невероятно кафе и вино, да дегустира пица и паста до припадък и да сменя една гледка от покрива на катедрала с друга? Има все пак някои тънкости, за които да се подготвиш преди първото си пътуване до Италия.
- Кафето се пие на крак. За разлика от нас, които можем да прекараме часове над чашката с кафе, в Италия то се пие като шот – на една глътка, на крак на бара, докато обменяш последни клюки с бармана. Така се яде и кроасанът.
- Дълги опашки. Ти знаеш, че Италия е божествена. Знаят го и хиляди други хора по света, като много от тях ще видиш по опашките пред най-големите забележителности. Ако искаш да видиш Рим от покрива на Свети Петър или да се разходиш из Колизеума, приготви се с вода, бисквити и търпение. Съвсем отскоро правителството отмени безплатния ден – първата неделя от всеки месец - за музеи и галерии – не разчитайте на това, а билетите там наистина са скъпички.
- Dolce far niente или изкуството да живееш бавно. Ако има нещо, в което италианците са наистина добри, това е да се наслаждават на живота без непременно да правят нещо. Тези три думи се произнасят “долче фар ниенте” и в буквален превод означават “сладко безделие” - умение, което се практикува от бабите по балконите, от безцелно разхождащите се хора по централните площади и от онези, които споделят чаша вино или аперитиво с приятели привечер.
- Удобни обувки. Много от историческите градчета са застлани с чудесен калдъръм, който обаче не е приятел на високите токчета. Вземи си поне един чифт удобни обувки за през деня, а шармантните запази за вечеря.
- От плажове до ски и вулкани. Италия си има от всичко по много – отлични ски курорти, чисти плажове, вулкани за изкачване, исторически градчета за откриване, винарски региони за дегустиране. Истината е, че цял живот няма да ви стигне да видите всичко.
- Пий аперитиво като италианец. Аперитиво е вид happy hour, в който обикновено между 19 и 22 часа баровете предлагат безплатен достъп до бюфет с хапки, сирена, сушени меса и сандвичи с поръчката на всяко алкохолно питие (коктейл или чисто). Не бъркай аперитиво с безплатна вечеря – хапването е само за мезе. Разпространено е предимно в Северна Италия.
- Застраховай се, когато си в чужбина. Вече можеш да осигуриш спокойствие на теб и на всички, с които пътуваш при следващото ви пътешествие. Ще ти коства няколко минути, а покрива отмяна на пътуване, спасителни разноски, кражба (особено в Неапол), загуба или забавяне на личен багаж, правни разноски и гражданска отговорност към трети лица.
- Всеки регион на Италия е като отделна държава. Сицилия няма нищо общо с континентална Италия или Сардиния, както и Тоскана и Милано са две отделни вселени. Опознавай по един регион наведнъж, за да започнеш да забелязваш разликите.
- Най-хубавото не е в големите градове. Както на всяко завладяно от туристи място, най-хубавото е далеч от навалицата. Търси го в страничните квартали, в малките градчета, в полузаспалите селца. За последните ще ти трябва да поназнайваш и малко италиански, така че...
- Научи няколко фрази на италиански. Защото “грацие” е дори по-лесно за произнасяне от “благодаря”, а с “буонджорно” денят започва чудесно. Буон виаджо!
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш