10-години затвор за мъж, убил приятеля на майка си

Възрастният издържал приятелката си и сина й, но често понасял насилие

10 години затвор получи 42-годишен мъж, убил приятеля на майка си след пиянски скандал и опитал да прикрие причината за смъртта му. Присъдата на Никола Христов е произнесена от Окръжния съд в Търговище след съкратено съдебно следствие. Така предвиденото в закона наказание е било намалено с 1/3, уточниха от Апелативна прокуратура във Варна.

Убийството стана на 12 януари миналата година в дома на Никола и майка му в град Попово. Тя имала връзка с 69-годишния А.А., който дори живеел при тях по няколко дни в седмицата и на практика издържал домакините. Пенсионерът бил в добро здраве. Бил работлив, гледал животни, берял билки и изкарвал добри пари, с които подпомагал приятелката си и сина й.

Между двамата мъже, обаче често ставали скандали с тежки побои, но възрастният не искал да подава жалби срещу наследника на възлюбената си. Същата вечер, след сериозно количество алкохол, двамата пак се скарали. По-младият скочил да бие госта, съборил го на леглото и го душил, докато той престанал да дава признаци на живот. Тогава Никола оправил дрехите на госта, прикривайки следите от душене и оставайки трупа, сякаш човекът бил заспал. Няколко часа по-късно майката се обадила в Спешна помощ, че гостът им е зле. При идването на екипа казала, че е починал в съня си. Предположили инфаркт или инсулт.

Близките на убития взели тялото да го готвят за погребение, но, отивайки при личния лекар за акт за смърт, споделили, че имало синини по него. Така се стигнало до аутопсия, която установила счупена челюст, кръвонасядания и редица травми.

Наследниците на убития поискали по 50 000 лв. обезщетение за смъртта на баща си. Съдът постановил те да получат по 25 000 лв.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Коментари

Задължително поле