10 км от магистрала "Хемус" ще са готови предсрочно през есента

Новият близо 10-километров участък от автомагистрала "Хемус" от Ябланица до пътен възел Боаза ще бъде завършен предсрочно още тази есен. Това стана ясно при проверката на дейностите по строителството, в която участва председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски. Строителството на участъка започна в края на март м. г. Проектът се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет в размер на близо 55 млн. лв.

Участъкът ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица – 2 м, водещи ивици и банкети. Ще има 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка. Връзката с път I-4 Коритна - Белокопитово ще се осъществява чрез етапна връзка при 87-и километър, която ще се изгради в близост до село Брестница.

Терзийски допълни, че до началото на май ще започне строителството и на два етапа от пътен възел Боаза до пътя Русе-Велико Търново. Това са отсечките от Боаза до пътен възел Дерманци и от пътен възел Калиник до пътя Плевен-Ловеч. До края на годината ще бъдат готови и техническите проекти за останалите етапи от този участък.

Очаква се до 16 часа проходът Троян - Кърнаре да бъде отворен за движение за автомобили до 12 тона, каза по-рано Терзийски, който провери на място дейностите по разчистването на снежните преспи, достигащи до 4 метра.

Разчистването на прохода е започнало преди 10 дни. В момента пътното платно се разширява от роторни машини. От АПИ ще направят всичко възможно проходът да остане отворен въпреки очакваните нови снеговалежи.

Георги Терзийски ще провери и работата по разчистването на Троянския проход, което започна миналата седмица. На места там има преспи до 3-4 метра.

От своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще представи пред депутатите информация за хода на работата по изграждането на автомагистрали и скоростни пътища в страната.

Коментари

Задължително поле