10 месеца затвор за мъж, плащал от картата на колега алкохол и цигари

Снимка: Архив

Даденият на съд вече имал четири ефективни присъди

Ефективна присъда от 10 месеца лишаване от свобода е получил 37-годишен мъж от Търговище, който нагло прибрал дебитната карта на колега и си пазарувал алкохол, цигари и други, плащайки безконтактно до 25 лв. В това време загубилият картата, обикалял по улицата да я търси, от тъй като трябвало да приведе лизингова вноска за скъпа покупка.

Присъдата е произнесена от Окръжния съд в Търговище след сключено споразумение, съобщават от Апелативна прокуратура. Даденият на съд Валентин Я. признал направеното, за да избегне по-голямо наказание, тъй като преди това имал ефективни присъди. Излязъл от затвора през май 2018 г. На 3 април тази година пък, докато се преобличали след работа, видял как от дрехите на колегата му паднала дебитната карта. Вместо да я даде на притежателя й, Валентин я прибрал тихомълком. После двата отишли до голям магазин, където колегата трябвало да превежда лизингова вноска. Той затърсил картата и се вайкал, че сигурно я изпуснал някъде по пътя. В това време Валентин наблюдавал притеснението на колегата и даже му съчувствал, но не признал, че всъщност е прибрал ценната пластина. Колегата се върнал по пътя да търси картата, а Валентин влязъл в магазин. Заявил, че е забравил ПИН-а на картата и щял да пазарува до 25 лв., в рамките на лимита за безконтактни плащания. Наложило се да мине през още два магазина, като навсякъде обяснявал едно и също и плащал по този начин. Така напазарувал за 72 лева. След полунощ пробвал отново да плати с чуждите пари, но картата вече била блокирана и продавачката опитала да я прибере, но Валентин вдигнал скандал и напуснал обекта. Притеснил се, че ще го разкрият и изхвърлил пластината. След като това станало, се наложило се да върне парите на колегата. Опитал да измоли и по-леко наказание, като отвел в съда бременната си жена, която щяла да ражда скоро.

В крайна сметка влиза в затвора за 10 месеца при строг режим, като това вече е петата му присъда, уточняват от Апелативна прокуратура във Варна.

Коментари

Задължително поле