10 неща, които станаха ясни след срещата с феновете

Над три часа продължи срещата между изпълнителния директор на „Левски“ Диана Иванова и финансовия шеф в клуба Красимир Иванов със „сини“ привърженици в зала „Универсиада“.

Диалогът беше организиран от шефовете, за да бъде разяснена финансовата ситуация около Отбора на народа. Срещата премина с множество скандали, а редът, по който трябваше да премине, беше нарушен. Част от запалянковците репликираха почти всяко изказване на представителите на ръководството и ги призоваха да си ходят.

В крайна сметка могат да се обобщят 10 точки за това какво точно се каза и разбра от срещата между шефове и привърженици.

1. Спас Русев все още е собственик на клуба. Акциите му не са „джиросани“, не са прехвърлени на друго лице и все още са негова собственост. Това разкри финансовият директор на „сините“ Красимир Иванов.

„Няма юридическа форма, която да дава възможност за депозиране на акции“, каза Иванов.

„Не можем да позволим акциите да попаднат в ръцете на човек, който няма ясна визия за бъдещето на клуба и на който вие, феновете, нямате доверие“, добави изпълнителният директор Диана Иванова. И допълни, че „личностите, довели „Левски“ до това състояние, не могат да се назоват поименно“.

2. Дълговете са точно 18,3 млн. лв. От тях 13,4 милиона клубът дължи на двете фирми, строили сектор „А“. С едната от тях има подписан договор за разсрочено плащане, подписано лично от Красимир Иванов. Според контракта дори и да е празна централната трибуна, клубът дължи конкретна сума. Странно, с другата фирма няма подписано споразумение. Задълженията към НАП са 2,8 милиона лева. С агенцията е подписано споразумение за разсрочено изплащане на въпросния дълг с точно фиксирана месечна сума, като пълното погасяване е разчетено в края на 2018-а. Сумата от 2,2 млн. лева „Левски“ дължи на своите последни управници преди Спас Русев. Изпълнителният директор Красимир Иванов обаче не пожела да разкрие поименно кои са те, тъй като заяви, че е подсъдим при разкриване на подобна информация.

3. Загубата на „Левски“ за последните три години е 11,3 млн. лева. В сравнение с 2014-а загубата на клуба през 2016-а е намаляла три пъти - от 5,6 млн. до 1 900 000 лева, но нетната загуба с натрупването се е увеличила от 5,6 до 11,3 млн. лева.

През 2014-а приходите са 8,1 млн. лева срещу 10,8 млн. разходи. През 2015-а е 6,5 милиона лева срещу 15 400 000, а през 2016 година - 11,3 срещу 25,6 млн. лв.

4. Месечните разходи на „Левски“ са около 1 млн. лв. Годишно клубът се нуждае от 12,3 млн. лв. Тъй като тази година приходите са 11,3 млн. лева, клубът е обезпечен до края на настоящия сезон.

„Зад цифрите стоят ясни неща - каза Диана Иванова. - Лицензът на „Левски“ висеше на косъм. През клуба са преминали 57 футболисти, но сега успяхме да създадем правила за привличането им. Вече всеки от тях има досие - защо, как и кой е привлечен. Следим и тяхното израстване“.

5. Феновете вредят с постоянните глоби. За санкции „сините“ са олекнали със 153 000 лв. Разходите на клуба за домакинство са 50 хиляди, а постъпленията от средната посещаемост от 2263 зрители носи едва 23 000 лева на „Левски“. Това означава, че „сините“ са на минус при домакинствата. За да се покрие сумата около организацията на мач на „Герена“, са нужни минимум 5000 привърженици по трибуните.

6. Има интерес към акциите. Това разкри Красимир Иванов.

„Имах разговори с хора от чужбина, фенове на „Левски“, които искат да купят акции, но си мисля, че това беше по-скоро моментно емоционално желание - призна финансовият директор. - Това, което знам, е, че тръст „Синя България“ също е изявил желание да придобие тези акции. За съжаление едно такова придобиване е натоварено с много тежък въпрос: Какво се случва с месечната издръжка на клуба и как ще се изплащат дълговете му и прочие? Аз лично бих искал отговор на този въпрос, за да знам доколко една такава претенция е състоятелна.“

Фенове, които присъстваха в зала „Универсиада“, заявиха, че са готови да изкупуват акции. Други обаче приеха тази идея със смесени чувства. Имаше и предложение за дарителска SMS кампания в полза на клуба.

7. Даниел Боримиров остава в клуба. Легендарният полузащитник продължава да изпълнява функциите си на спортен директор. Но така и не стана ясно дали е върнал акциите си, както беше посъветван да направи от Спас Русев.

„Очаквам и се надявам хората, които обичат и милеят за „Левски“, да дойдат и да подкрепят любимия си отбор в събота - каза Боримиров, който присъства в зала „Универсиада“. - Само така ще разберем колко сме единни и кой колко милее за „Левски“. С Елин Топузаков вдигаме футболистите. Не мога да кажа, че настроението е добро, защото всеки вижда какво става. Вярвам, че те са професионалисти и ще отсяват нещата. Те трябва да знаят, че работата им е на терена. От финансово естество няма какво да се притесняват. Всичко им е платено“.

8. Акционерите размахаха пръст на феновете. Става въпрос за Цвета Овчарова и Илия Христов, председател на „Сдружение сини сърца“, миноритарни акционери в „Левски“. И двамата изразиха своето възмущение от тръст „Синя България“, НКП и другите фенски организации. Те заявиха, че напускането на Спас Русев ще дестабилизира клуба и ще внесе хаос - „неща, от които най-малко има нужда „Левски“.

„Моля да кажете с имена, цифри, конкретни стъпки и действия как ще управлявате „Левски“ ! - апелира Илия Христов. - И още - как и кой ще поеме отговорността, ако клубът пропадне при едно бъдещо ваше управление? Как ще поемете историческата отговорност при един евентуален бъдещ провал?“

9. Има разединение между феновете. По-възрастните привърженици не са доволни от вмешателството на членовете на различните организации. Част от тях дори смятат, че ултрасите също носят вина за пустеещите трибуни.

„За първи път позволих на моя син да присъства в сектор „Б“ на мач с мен - каза Манол Иванов, син на бившия играч на „Левски“ Александър Манолов. - След двубоя синът ми заяви, че повече там няма да стъпи и ще си гледа мачовете от другите сектори. Какви привърженици сме ние, след като имаме знамена с черепи, кости и свастики?“

Изказването беше аплодирано от възрастните фенове в залата, докато членовете на организациите бурно освиркаха Манол Иванов.

„Фланелките и знамена с черепи не пречат на работата на ръководството“, контрираха веднага от агитката.

10. Феновете призоваха за обединение. Привържениците се заканиха да се върнат на трибуните, с което да помогнат за финансовото състояние на клуба. Въпреки това конкретно решение за изхода от ситуацията не беше намерена по време на срещата в зала „Универсиада“.

Коментари

Задължително поле