На 18 ноември 2018 да почерпят

Спортисти и авантюристи ни славят в Гинес Най-любопитните постижения в Книгата на рекордите

Затягат правилата за билбордовете край шосетата

Икономиката ще загуби 2,2 млрд. лева заради недостиг на шофьори Бранша чакаа поне 2000 водачи от българските диаспори

Калоян Паргов: Предсрочни догодина избори са неминуеми

Предупредителен код заради очакваните валежи в 20 области утре

Дубайските полицаи се качват на летящи мотори (ВИДЕО)

Риалити звезда се сгоди за милионерски син Пенелопе каза “да” на Иван Динев

Филмът за Силвио Берлускони препуска към екрана Режисьор е майсторът Паоло Сорентино

70 задържани на протест заради климатичните промени в Лондон

Георги Мамалев: Протестите няма да доведат до нищо добро

Сергей Лавров: „Турски поток“ може да мине през България и Сърбия

Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Националните недоволни от съдията срещу Кипър: Трябваше да ни даде още две дузпи Според тях, шведският рефер е трябвало да отсъди поне още две дузпи

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

10 причини да посетите България през 2018-а Страната е невероятна, но недооценена, пише Елис Шуман

Елис Шуман с романа си “Бургаската афера”. Снимката е от фейсбук страницата на израелския писател.

България е невероятна, недооценена туристическа дестинация, благословена със зашеметяваща природна красота и с изобилие от невероятни места, които може да посетите. Така представя страната ни израелският писател Елис Шуман в материал, публикуван в “Хъфингтън пост” през изминалата седмица – “10 причини да посетите България през 2018г.”
Журналистът и пътешественик Шуман е роден в САЩ, но по-късно избира да живее в Израел. Той стана известен у нас със статията си “10 невероятни неща, които не знаете за България” от 2014 г., също публикувана в “Хъфингтън пост”. В нея той излага типични само за България особености, сред които розите, киселото мляко, шопската салата и ракията, кирилицата, златото, мартениците и гайдата.

В последния му посветен на България материал Шуман изброява 10 причини, заради които си заслужава да се посети България през 2018 г. В списъка му присъстват история, култура, храна и напитки.

Първите места в подредбата на Шумън са заети от София, Рилския манастир, стария град на Пловдив, Черноморското ни крайбрежие, планините, както и старите градчета като Копривщица.

За София авторът пише, че главните забележителности са разположени в центъра – римски руини на Сердика, както и катедралата “Св. Александър Невски”.

Той прави кратко описание и на Рилския манастир. “Основната църква е оформена от колони с черни и бели ивици. Интериорът е тъмен, но приветлив, благодарение на множеството поклонници, които се събират там и палят свещи”, пише Шуман.

На следващо място в подредбата на израелския писател е старият град на Пловдив, “един от най-старите градове в Европа”.

Той възхвалява и Черноморското ни крайбрежие. “Туристите, които предпочитат морска почивка могат да се насладят на лукса в Слънчев бряг и Златни пясъци… Две дестинации, които също си струва да се посетят, са Несебър и Созопол.”
Много планински вериги в България привличат чуждестранни туристи с курортите си от световна класа – Банско, Боровец и Пампорово, пише още Шуман.

В Копривщица пък ще видите примери за българска ренесансова архитектура от средата на 19 век, изтъква той.
В статията си писателят разкрива и част от традиционната българска кухня – шопската салата и киселото мляко. “Българите вдигат тост с ракия, обикновено домашна, с изключително високо съдържание на алкохол”.

В заключение Шуман посочва, че България е дестинация с изненадващо достъпна цена, особено за западните туристи.
Израелският писател по-рано е публикувал статия, посветена на българската писателка Людмила Филипова. Той има отделни материали и за храма “Св. Александър Невски”, за Рилския манастир, както и за киселото ни мляко.
Освен многобройните си статии за България в блога си и “Хъфингтън пост”, Елис Шуман има и две издадени книги за страната ни – “Долината на траките” и “Бургаската афера”.

За разлика от туристическите му материали, които са с любопитна насоченост, двата му романа са в съвсем друг жанр – крими и трилър.

В по-новия, този от 2016 г., “Бургаската афера” действието се развива по време на атентата в Бургас. Главни герои са българин и израелка, които заедно трябва да разследват терористичния акт, но влизат в конфликт с българската мафия и се налага да спасяват живота си и самото разследване.

В своя блог
Пише и за първата си ракия

В един от материалите си израелският писател разказва и за това как и кога е опитал ракия за първи път, както и за последствията от нея. Статията “Първият път, когато пих ракия” е публикувана в блога му. В нея Елис Шуман описва първата вечеря с жена си в български ресторант.

След като разбрал, че двамата са новодошли в България, сервитьорът им предложил да опитат традиционната българска ракия. “Стори ми се доста силна, но живеехме в България, така че трябваше да се държим като местните”, пише Шуман. Към основното ястие келнерът им предложил червено вино.

Към края на приятната вечеря “подът на ресторанта се вдигаше и падаше, сякаш съм на кораб в средата на океана. Главата ми беше мътна и водех истинска борба да сложа единия си крак пред другия”.
Шуман признава, че с времето е оценил ракията, особено домашната. Също така научил, че не трябва да я смесва с друг алкохол.

Препоръки
Съвети за американци

Шуман не е единственият автор, който публикува положителни материали в “Хъфингтън пост” за България. През 2016 г. в изданието излезе статия “18 причини да посетите България възможно най-скоро”. Материалът беше насочен към американци, които не са посещавали Балканите, а авторката му Сузи Стрътнър описа страната ни като най-доброто място, от което да се започне подобна обиколка.

Според авторката една от главните причини е, че пътуването до и в България е много евтино. Тя също като Шуман, обръща внимание на кухнята ни: “Това са едни от най-добрите топчета от мляно месо, които сте яли. Наричат ги кюфтета”. Българските мекици пък са описани: “Само две думи: пържен хляб”.
“Посетете България само защото никой няма да знае къде сте били.”, пише в заключение Сузи Стрътнър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.