Проверяваме онлайн в сайта на НАП хонорарите си за 2018 г.

Апаш задигна чанта с 1300 лева от жилище в Търново Крадецът влязъл да тършува в жилището през терасата

Митничари откриха 3 килограма кокаин, зашити в дрехите на пътник на „Калотина“

Росгвардия формира морска бригада за охрана на Кримския мост

Красимир Първанов подаде оставка като заместник-министър на енергетиката

Трима министри напуснаха кабинета на Тереза Мей

Адвокат от Карлово подаде сигнал, че синът му е бил пребит от полицаи

Цвета Караянчева: В момента няма решение Цветан Цветанов да напусне парламента

40-годишен мъж е убит с нож в циганската махала на Белица Опитал се да потуши семеен скандал

Основният свидетел по делото „КТБ“ с бележки с числа и дати в спецсъда

Луноход на водород изследва чужди планети Подвижна космическа станция във вид на кемпер

Земетресение от 2.8 по Рихтер в района на Благоевград

Пентагонът отпуска 1 милиард долара за стената на Тръмп

Красимир Янков: Цветанов трябваше да прати сигнала за „Артекс” в КПКОНПИ

Искрен Пецов: Иво Карамански искаше да купи китарата ми Писаха, че съм бил с над 2000 жени, под 1000 са, смее се изпълнителят на "Кайман"

10 пъти намаляват таксите за превод на пари в чужбина Сега фирми и граждани плащат между 30 и 50 лева, независимо от стойността на сумата

Фирми и граждани ще плащат по 2-3 лева за банков превод в чужбина от 15 декември 2019 г. Снимка: Цветан Томчев

Правят сайт за жалби при измами

Десетократно намаляват банковите такси, които българите плащат при превод на суми в чужбина, заяви евродепутат Ева Майдел по време на дискусия по повод приемането на Регламента за презграничните плащания.

“Най-положителен ефект от него ще има в България. Ако сега българските банки вземат между 30 и 50 лв. за превод на 10 евро в чужда финансова институция, вече ще могат да налагат такса от само 2-3 лв., с които се приближават до сегашната най-висока такса за междубанкови преводи у нас от 2,50 лв., обясни евродепутатът.

Регламентът ще влезе в сила от 15 декември 2019 г. и се очаква да спести над 1 млрд. евро на гражданите на еврозоната. Най-големият ефект ще бъде за хората, които имат близки в чужбина, учат, почиват в чужбина, както и за българския бизнес, който търгува в ЕС и няма да му се налага да отваря сметка във всяка държава, в която работи, посочи евродепутатът.

Регламентът има и втора важна част, която ще позволи на българите да имат цялата информация как използват своята кредитна или дебитна карта в чужбина. Потребителите ще могат на момента да виждат каква ще е комисионата при разплащането и да получат електронна разписка.

Предвижда се и създаване на уебсайт за мониторинг на приложението на новите правила. На него ще има информация за таксите за презграничните преводи в евро на всяка банка, работеща в България, допълни Майдел.

По думите й на тази онлайн платформа ще има и място за подаване на сигнали при съмнения за измами.

Новите правила ще облекчат над 15 000 български малки и средни предприятия, които изнасят стоки и услуги, и над 36 000, които внасят, допълни икономистът Лъчезар Богданов. По думите му в България годишно има около 4 милиона входящи преводи в евро.

36 месеца след влизане в сила на този регламент Европейският съюз трябва да представи механизъм за единна такса при преводи във всички валути.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.