10 пъти скочи броят на регистрираните кучета в Търговище след кампания на Общината

Илюстрация: Архив

Над 3 200 официално са вече регистрираните кучета в община Търговище след старта на местната разяснителна кампания и организиране на масово чипиране на домашните любимци. Това съобщиха от Общината, напомняйки че изтичат и отлагателните срокове за узаконяване отглеждането на четириноги, след което ще последват санкции за недобросъвестните стопани.

От местната администрация дадоха срок до края на май за приключване на организираното поставяне на чипове на домашните любимци, за което отговарят кметовете по селата. Беше им възложено да създадат организация по график ветеринари на място да извършат съответните задължителни манипулации, за да бъдат издадени паспорти на животните.

В резултат на разяснителната кампания, която стартира миналата година, в общинския регистър вече има над 1 600 домашни кучета. Още няколкостотин ще бъдат вписани от кметовете на селата, които събират данните и паспортите за деклариране. Така те улесняват населението и спестяват пътуване на хората до града.

Ветеринарните лекари пък са вкарали в националната информационна система вече над 3 000 кучета, но половината все още не са декларирани в Общината. За сравнение през 2016 г. в общинския регистър е имало едва 300 домашни любимци.

От Общината в Търговище няколко пъти предупреждаваха и отлагаха налагането на санкции, за да могат стопаните да узаконят любимците си. Ветеринарните лекари дори смъкнаха цените за цялата процедура по чипиране, ваксиниране и издаване на паспорт, за да могат и хората с ограничени доходи да спазят закона.

Общината запази и ниските ставки на таксите за отглеждане на кучета, които за града са 10 лв., а за селата 5 лв. Събраните суми се използват само и единствено за провеждането на мерки за овладяване популацията на изоставените на улицата кучета.

Коментари

Задължително поле