Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

10% ръст в цената на млечните продукти Най-малко, с 3 до 5% е поскъпнало киселото мляко

Снимка: Архив

Цената на маслото се покачи значително. Нагоре тръгнаха и цените на сиренето и кашкавала. Според експерти има дефицит на мляко и по тази причина млечните продукти поскъпват. Темата коментираха пред БНТ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, и доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

През последната седмица достигнахме 50% разлика увеличения спрямо миналата година. Имаме едни 12-13% стотинки нагоре. След това имахме едно връщане 2-3 стотинки надолу. В момента имаме нива от 2,14 за 125 гр. пакетче, каза Владимир Иванов.

При сиренето и млечните продукти имаме едни изменения в рамките на 9-10% спрямо миналата година в посока нагоре. При киселото мляко по-малко – 3 до 5% имаме изменения. При по-хубавите марки кашкавали и сирена имаме може би едно задържане на цените, но е много по-различни в сравнение с цените на маслото, продължи той.

Млякото е суровина. Няколко алтернативи има за преработката ма млякото. Едното е да направят масло със сухи млека и с другите обезмаслени масла – кисели и пресни млека, другото е да направят сирена, каза Божидар Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.