15 организации настояват за среща с премиера за Банско

Лиляна Павлова: България отчита над 600% ръст на приходите и инвестициите в сектора на цифровите технологии

Шофьорка блъсна пешеходка в Търново

Извадиха 8 младежи от снежен капан на пътя Бузлуджа – Шипка

Театърът в Търново купи автомобили с осигурени 29 000 лева от държавата Автопаркът е подновен с два микробуса и камион

Издирват злосторник, нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

„Труд“ пристигна отвъд Южния полярен кръг

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

10% ръст на разрешителните за строеж

София лидер по започнати жилищни сгради, Видин, Кюстендил, Монтана и Смолян на дъното

Издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в България се увеличават с 10,1% през първото тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период на предходната година. От януари до март местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1093 жилищни сгради с 4692 жилища в тях и 595 048 квадратни метра разгъната застроена площ, показват данните на НСИ. В сравнение с последното тримесечие на 2016 г. разрешителните за строеж намаляват с 2,6%, а жилищата в тях – с 12,3%.

15_1

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) – 157, следвана от Пловдив (144), Варна (112) и Бургас (94).

Столицата е лидер и по предстоящо строителство на нови апартаменти, тъй като най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 1712, Варна – 744, Пловдив – 598, и Стара Загора – 321.

През първото тримесечие на 2017 година в страната е започнал строежът на 639 жилищни сгради с 3218 жилища в тях и с 407 719 кв. м обща застроена площ. В сравнение с първото тримесечие на 2016 г. започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 6,3%, жилищата в тях – с 23,5%, а разгънатата им застроена площ – с 15,3%.

Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: София (столица) – 117 жилищни и 20 други сгради, Пловдив – 84 жилищни и 75 други сгради; Варна – 82 жилищни, 3 административни и 23 други сгради; Бургас – 68 жилищни и 23 други сгради.

На дъното на статистиката са четири области, в които за три месеца не е започнало строителството на нито една нова жилищна сграда. Става дума за Видин, Кюстендил, Монтана и Смолян (виж таблицата).
С нулев показател Видин присъства и в графата за издадени разрешителни за строеж. Там компания на северозападната област прави Разград.

Броят на издадените разрешителни за строеж на административни сгради за периода в страната намалява с 32,6% до 29 сгради. При другите сгради, в които влизат заводи, производствени и логистични бази, има нарастване както на броя на издадените разрешителни за строеж с 37,1% до 1141 сгради, така и на общата им застроена площ.

Чужденци с интерес към ваканционни имоти

С укрепването на икономиката на България пазарът на ваканционни имоти привлича все повече чужди инвеститори. Заради туризма област Бургас се е превърнала в биещото сърце на имотната индустрия в страната, пише онлайн изданието за имоти TheMoveChannel.com в представяне на инвестиционния пазар в района. В статията се посочва още, че “ниските цени на имотите у нас и ниските лихви по кредитите (средно 4,5%) подкрепят чуждестранния интерес. За британските инвеститори шансът да се компенсира отслабването на паунда след референдума за напускане на ЕС е особено привлекателен”. В същото време международната привлекателност на страната никога не е била толкова голяма, а през март 2017 г. броят на чуждите гости в България се увеличава с над 20%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.