На 22 май 2019 да почерпят

„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

10 хил. лв. глоба за музика от радиото Контролът ще се осъществява от общините

Глоби до 10 хил. лв. ще могат да налагат общините на магазини, заведения и хотели, които пускат музика без да са платили авторски права за нея. При проверки търговските обекти трябва да предоставят договорите си с организациите за управление на права, които им дават право да ползват музикални произведения.

Това са част от промените в Закона за авторското право и сродните му права, които в четвъртък приеха депутатите, заявиха от организацията за управление на авторски права Музикаутор. До промените се стигна след близо 2-годишното забавяне на държавата да внедри европейската директива за авторските права. Заради закъснението България беше застрашена от санкция от Брюксел в размер на 19 хил. евро на ден.

Със закона се въвеждат и строги правила на дейността на фирмите, които предлагат лиценз за музика с ограничен репертоар за озвучаване на търговски обекти. Тези компании, които са на българския пазар от години, сега излизат на светло. Те трябва да се регистрират в Министерството на културата, да предоставят пълна информация за репертоара си, както и цените, на които продават услугата. Важно е ползвателите, които имат договор с такова дружество, да използват само ограничения репертоар, който им е предоставен. В противен случай ги очакват санкции от 2 хил. до 20 хил. лв. Такива глоби ще бъдат налагани, и ако в обектите се пуска телевизия, радио и музика от различни музикални платформи, защото те се представляват само от организациите за колективно управление на права – Музикаутор и Профон, които предлагат почти целия световен репертоар за България.

Собствениците на зали вече ще носят солидарна отговорност за авторските права заедно с организаторите на концерти. За да наемат зала, промоутърите трябва да имат лицензионен договор за изпълняваната на концерта музика. Това се отнася и за клубове и заведения, в които редовно се организират концерти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.