10 000 чувала с пясък пазят столицата от потопите

3000 камери дебнат за порои, общината почиства 35 000 шахти

Деца тренират за земетресение 6 по Рихтер в уникална клатеща се къща

Над 10 000 чувала с пясък са в готовност да застанат на най-уязвимата точка на евентуален воден потоп в София. Това е част от “въоръжението” на дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столична община, подчинена на кмета Йорданка Фандъкова. “От тях 7000 са празни, а 3000- пълни. От пълните 1000 са дислоцирани в готовност да влязат светкавично в употреба около няколко рискови при наводнения подлеза - на бул. “България” и бул “Гоце Делчев”, мол “Парадайз”, при университета и на други опасни точки. Останалите 2000 чувала държим на склад”, казва шефът на дирекцията Красимир Димитров. Шеговито го питаме не се ли опасява някое чувалче да не подсили замазката на някое частно обектче, а той сериозно отговаря, че риск винаги има- щом са започнали да крадат пластмасовите обозначителни конуси, оцветени в сигнално оранжево.

В София има и видеонаблюдение, с което се следи как се оттича водата по всички централни булеварди и улици – над 3000 камери дебнат за порои. Общината контролира дали са почистени 35 000 шахти и има две лодки за акции при наводнение. Дирекцията е единствената у нас, която разполага със 100 метра водни диги, които пречат на водата да навлиза в подлезите. Структурата има награда от кмета и награда “Достойни българи” за спасяването на 65 наводнени къщи в Скопие. Дирекцията спасила 15 души в Мизия.

Всъщност подобна общинска структура за борба с природните стихии и превенция на населението няма никъде в Европа с изключение на Южен Уелс.

Тя разполага и с уникален тренажор, който освен у нас, го има само в Кипър. Той се намира на учебния полигон на общината в Панчарево и представлява умалена постройка, с която се имитира земетресение. Сградата може да се клати до 8-а степен по Рихтер. Вътре обучаемите под указанията на инструктор тренират реакция при трус. Напътствията към децата са да залегнат и да се скрият под чиновете.

Тук се обучават безплатно деца в четвърти клас, като им “се пуска” земетресение до 6-та степен, не повече. Oбучението са преминали 1590 деца. То включва и гасене на истински пожар с тупалки и пожарогасители. Малчуганите гледат филми за земетресение и наводнение, тренират и безопасност на движението, както и алпийско спасяване на човек с въжета. Децата тренират как да се държат в лодка, когато ги спасяват от наводнение. Те търсят жертви на земетресение сред развалини. Обучението им е безплатно, школата осигуряват само транспорта. Иначе таксата за тренировка на целия полигон е 400 лв. за група над 20 души.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова:

С над 20 проекта коригираме реки

Със 100 хил. лв. чистят язовири

Столичната община изработва 21 проекта за корекции на реки и дерета в града, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тази година се изгражда 2 км продължение на дигата на р. Лесковска.

Кметът заяви, че в последните години общината работи усилено за превенция срещу наводнения. От 2016 г. насам са коригирали 6 км речни корита в София, а изразходваните средства са над 26 млн.лв. “В последните години коригирахме корита в участъци от реките Слатинска, Суходовска, Драгалевска, Новачица, Владайска, “Иванянска”. Корекцията на речни корита изисква сериозни инвестиции, но е ключова за превенцията от наводнения и за сигурността на гражданите и тяхната собственост”, каза Фандъкова.

За тази година общината е заложила 100 хил. лв. за чистене на преливниците на язовирите.

 

Арх. Влади Калинов пред “Труд”:

Паметниците на културата са уязвими при трус

Новите сгради в София издържат на 9 по “Медведев-Шпонхойер-Карник”

“Сградите-паметници на културата са със занижени изисквания по отношение на земетръса. Спомняте си тежкото земетресение в Италия – многото сгради, които бяха паднали бяха масово паметници на културата”, каза пред “Труд” арх. Влади Калинов , който оглавява Дирекция “Контрол на строителството” в Столичната община. Той успокои, че в София има вековни здания и те все още стоят. “Във всяка стара сграда, в която се прави преустройство, което засяга конструкцията, задължително се предприема укрепване на конструкцията”, каза още Калинов.

В София преди влизане в сила на нови норми през 1987 г. заради земетресението в Стражица, сградите са се осигурявали при проектиране на конструкцията им на устойчивост на 7-ма степен по скалата на “Медведев-Шпонхойер-Карник”. След 1987 г. степента е повишена на 9-та по същата скала.

 

Общинска структура

100 души бдят за бедствия

Дават 24-часови дежурства

Дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столична община, разчита на близо 100 души за да пази София от бедствия. 39 от тях са щатни служители, а 60 са доброволци, които ги призовават при нужда, обясни пред “Труд” шефът на дирекцията Красимир Димитров. От дирекцията дават 24 часови дежурства.

Оперативният център разполага със софтуер за наблюдение на реките. Екипите наблюдават 270 км. речни корита. Изработват се проекти за плановото им почистване. Под постоянно наблюдение са 23 критични места. “Даваме от бюджета на нашата дирекция средства на районните администрации за почистване на критичните участъци от столичната инфраструктура”, обясни Димитров.

Дирекцията разполага с 20 помпи за отводняване. Такива има в подлеза на Лъвов мост, в този между Обеля и Надежда и в метростанциите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България