10-20 лева струва един глас във "Факултета"

Между 10 и 20 лева се плаща за глас в Столичния квартал "Факултета", информира БНР, позовавайки се на информация от местни хора. Според членове на избирателните комисии, пожелали анонимност, агитацията става на майчин език.

Търговията с гласове в квартала започна отдавна. Както "Труд" писа наскоро, дилърите на гласове в кварталите се знаят от всички. Това са най-често по-заможни роми, които се занимават с лихварство. Разпознават се лесно – дрехите им са по-хубави, физически добре сложени са, а лицата им имат характерен израз на превъзходство. Разбира се, карат големи, нови (или не чак толкова) автомобили от престижни марки, които едвам минават по тесните, осеяни с кал и дупки улички в квартала.

Имат тетрадки с имената и лични данни на длъжниците си, които в изборния ден биват принуждавани да гласуват за определена партия. Често срещу пускането на бюлетина жертвите дори не получават пари, а само опрощаване на лихвата за месеца, или на част от дълга.

Ниска избирателна активност отчитат 10-те комисии, разположени в 75-то училище на столичния квартал "Факултета", допълва националното радио. Хората говорят, че се гласува срещу пари:

- Пет внучета имам. Не мога да ги храня.

- Имаше ли обещания?

- Да.

Мъж отказва да застане пред микрофона. Други се спират:

- Целия квартал говори, че по 10 и по 20 лева се плащат.

Жената твърди, че не е подавала гласа си. Пред урните няма опашки:

- Но отвънка има много. Финансите са отвънка. И 100 да ми дадат, все ми е тая. Моят глас не се купува.

Здравко Христов е застъпник на партия. Категорично отрича, че в столичния квартал "Факултета" има търговия с гласове:

"Не, няма такова нещо. Забравяме тези продажни работи. Вече не искаме ни кебапчета, не искаме и пържоли. Искаме честни хора да командват България и да сме доволни".

Коментари

Задължително поле