10% повече обяви за работа през август

България е сред страните от ЕС, в които е имало най-малко отсъствия от работа през първото тримесечие на годината.

Новите работни места са с около 35% по-малко спрямо 2019 г.

Публикуваните предложения за работа в сайтовете в страната през август са нараснали с 10% спрямо месец юли, като по този начин отново достигат нивата от юни, показват данни на компания за намиране на работа. Анализ на целия период след началото на пандемията показва, че през август се доближаваме най-много до нивата на новите работни места, непосредствено преди кризата, възникнала заради COVID-19. Броят на публикуваните обяви за работа през август обаче е все още с 11,6% по-малък от този в края на февруари 2020 г.

За разлика от месец юли, когато се наблюдаваше спад на обявите за наемане на работници и служители, през август тенденцията е положителна за всички сектори на икономиката. Най-много хора търсят в секторите „Производство“ (21% ръст през август), „Търговия и продажби“ (+15%) и „IT” (+14%), следвани от „Логистика и транспорт“ (+13%), „Строителство“ (+10%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (+8%).

Разпределението на обявите по градове остава почти непроменено спрямо предходните месеци, като за първи път делът на публикуваните обяви в Пловдив (9,3%) изпреварва този във Варна (8,6%). На първо място по обяви за работа с дял от 42% е столицата, а на четвърто е Бургас с дял от 3,5%. Русе и Стара Загора са съответно с 3,2% и 3% от обявите за свободни позиции.

Данните от месец август дават много добър сигнал за развитието на икономиката. Въпреки това обаче нивото на публикуваните обяви за работа през настоящата година продължава да е с приблизително 35% по-ниско от това през миналата. С наличието на компании, отлагащи нови назначения, и прогнозите за евентуално възстановяване от кризата, породена от коронавируса, очакванията са новите работни места да останат под нивото от миналата година и през следващите месеци.

Коментари

Задължително поле