100 лв. ваучер за кръчма или хотел за ваксинирани

Вместо да дадат 30 млн. лв. на туристическите фирми, средствата да отидат за ваучери за туристически услуги на ваксинираните, предлагат от бизнеса.

На среща между премиер, министри и туристическия бранш

30-те млн. лв. в актуализирания бюджет за помощи биха стигнали за по 600 лв. на фирма

Обсъждат идеите на бизнеса след 10 дни

Ваучер за ваканция, нощувка в хотел, хапване в ресторант, питиета в дискотека или за друга туристическа дейност ще могат да получат хората, които решат тепърва да се ваксинират, ако властта приеме идеята на бизнеса. Срещата с бизнеса беше организирана от премиера Стефан Янев и на нея са присъствали още министрите на здравеопазването Стойчо Кацаров, на икономиката Даниела Везиева, на финансите Валери Белчев и на туризма Стела Балтова.

От бранша настояват предвидените в бюджета средства за помощи на туристическия сектор за справяне в кризата в размер на разписаните 30 млн. лв. да бъдат дадени вместо на фирмите за стимулиране на процеса на имунизация. В сектора сме над 50 хил. фирми, и ако се дават като помощ биха се получили по 500-600 лв. на компания, което е крайно недостатъчно и от тези средства няма да има никаква полза, обясни идеята за “Труд” председателят на Българската асоциация на заведения Ричард Алибегов. “Затова ние предлагаме да се дадат като стимул за имунизация, например под формата на ваучери за туристически услуги в размер на 100 лв. или колкото се реши. Защото бизнесът има необходимост да работи и стимулиране на ваксинационния процес би било от по-голяма полза за нас от 500 лв. на фирма”, подчерта Алибегов.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) още преди месеци предложиха подобна мярка, като тогава те искаха за първите ваксинирани сумата да е 300 лв., а след определен период да намалява докато достигне 50 лв. Сметките показват, че 30 млн. лв. биха стигнали за между 100 хил. и 600 хил. ваучера, според сумата на талоните.

От туристическия бизнес са подчертали, че вече над 90 на сто от техните служители или са преболедували COVID-19 или са имунизирани и са поискали и държавата, като най-голям работодател да помисли как да ваксинира и своите служители.

Сред другите мерки, предложени от бизнеса, е било продължаването на мярката за намалена ставка на ДДС от 9 на сто за заведения, кетъринг и други туристически дейности и след края на 2021 г. Както и идеята в заведения, дискотеки, хотели и други обществени места да се ходи само с ваксинационен сертификат, отрицателен ПСР или антигенен тест, доказателство за преболедуван COVID-19, документ за наличие на антитела или бърз тест, направен в специални пунктове или направо пред заведения и магазини.

Заведенията продължат да работят протестно

Търсят решения по три направления

Мислят икономически мерки за 2022 г.

Обмислят как с предвидените средства за помощи за туризма може да стимулират ваксинирането.

Заведенията и нощните клубове ще продължат да работят протестно през следващите 10 дни, в които властта ще обмисля какви мерки да вземе, за да гарантира едновременно здравето на хората, ограничаване на епидемията и оцеляване на туристическия бранш. През следващите дни от бизнеса ще внесат своите искания, идеи и предложения в министерствата на икономиката, финансите, здравеопазването и туризма, за да се потърси консенсус по тях преди следващата среща между бранша и властта.

Дотогава ще работим в три направления, обясни министърът на туризма Стела Балтова. Ще бъде потърсена възможност средствата, отделени в актуализирания бюджет за туризма, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес, да се определи пакет от сертификати, които да удостоверяват сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти, както и да бъдат взети решения за финансово-икономически мерки за 2022 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес