100 лв. глоба за избирател, обиждал и псувал кмет, кандидат за нов мандат

Глоба от 100 лв. е постановил Районният съд в Търговище за избирател, който обиждал и псувал кмета на селото си, който бил и кандидат за нов мандат. Хулиганството е станало към 19,40 часа на самите избори. Тогава пред читалището в центъра на селото се били събрали много хора. Дошъл и настоящият кмет, който бил кандидат за нов мандат. Избирателят Х.Я. се нахвърлил със словесна атака върху човека от властта. Обиждал го и го псувал.

„Наричал го крадец, искал му обяснения какво е направил през двата си мандата“, става ясно от мотивите на съда.

Полицай му направил забележка, но редовият гражданин не престанал и се наложило да дойде патрул от Търговище, който го отвел в ареста. Съставен му бил акт за хулиганското поведение и нарушаването на обществения ред.

По-късно избирателят пояснил, че бил гневен, защото смятал, че кметът на селото не му помогнал за отпускане на помощи за детето му.

„Съдът отчете материалното и семейно положение на Х.Я., проявеното съжаление и разкаяние, като намери, че този размер наказание съответства на тежестта и обществената опасност на деянието и на дееца и ще въздейства поправително и възпитателно спрямо нарушителя“, пише още в мотивите на съда.

Обижданият кмет пък досега е бил издиган от ГЕРБ, но на тези избори управляващата партия излязла с нов кандидат. Той пък се кандидатирал от друга партия. На вота обаче е спечелил кандидатът на трета формация.

Коментари

Задължително поле