100 лева ни струва коледната трапеза

магазин, храни

Малко под 100 лева ще ни излезе коледната трапеза тази година, показват данните на Системата за агропазарна информация. Експертите са изчислили колко ще ни струва празничната кошница, в която влизат два килограма свинско и 1,4 кг. пилешко месо, ориз, картофи, кисело зеле, килограм домати, краставици, мандарини, банани и ябълки. Включени са и нужните продукти за баница и питка, както и ядки, бутилка българска ракия и вино, както и бутилка шампанско и безалкохолно. Най-скъпо коледната трапеза ще струва на софиянци – 99,15 лв., и русенци – 97,49 лв. а най-малко ще платят жителите на Монтана – 86,68 лв. и Хасково – 88,36 лв.

Цените на свинското и пилешкото месо са рекордно ниски тази Коледа от шест години насам, коментира за „Труд” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Затова, по думите му, ако заложим на месните храни, празничната трапеза ще ни излезе с около 10% по-евтина спрямо 2015 г. Рекордно ниски са и цените на чушките, чесъна, лука, зелето и морковите, показват още данните на комисията.

В същото време краставиците и портокалите в момента държат най-високите си стойности от 2010 г. насам. Килограм краставици се продава на едро по 2,90-3 лв., като досега около празниците цената е стигала най-много до 2,30 лв. посочи председателят на ДКСБТ. По-скъпо се продават бобът и лещата.

Все още обаче има сериозни разлики в цените на едро и дребно, признава Иванов. Съществуват пазари в София например, на които има прекалено много търговци, които разчитат на високите цени, за да компенсират малките продажби. Зеленчуците и плодовете там са на по-високи цени дори от тези на едро, обясни председателят на комисията. Според него  голямата конкуренция балансира пазара и няма място за спекулации с цените.

Експертът съветва да внимаваме на кого даваме парите си. Избирайте качествени български стоки и искайте касова бележка, за да стимулирате родното производство, призова той.

 

Коментари

Задължително поле