100 учени от 12 държави с участие в конференцията „Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани” във ВТУ

Форумът е в чест на 60-годишнината на именития историк и преподавател проф. Пламен Павлов

Сто световноизвестни историци и медиевисти от България и още единадесет държави ще участват в международната научна конференция във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий". Форумът е в чест на 60-годишнината на проф. Пламен Павлов. Именити учени, изследователи на темата „Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани” – ще се включат с доклади и научни съобщения в пленарните заседания. Това обяви във вторник временно изпълняващият длъжността декан на Историческия факултет доц. Николай Кънев.

Форумът ще се проведе от 26 до 28 октомври. Официалното откриване ще направи доайенът на българската средновековна историческа наука акад. Васил Гюзелев.

"Конференцията се организира с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания” към МОН, Фондация „Българска памет”, Община Велико Търново, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Регионалния исторически музей в Бургас, спомоществователи и частни лица.„Конференцията е с наслов „България, българите и светът”. Той е алюзия за широкия обхват на научните интереси на проф. Пламен Павлов и за неговата изключително значима роля по отношение на българските общности в чужбина, а тематичното заглавие, около което се концентрират докладите – „Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани” – най-добре отразява преките научни дирения на проф. Павлов", изтъкна доц. Кънев.042-1

"Проф. д-р Пламен Христов Павлов не е ординерен кабинетен учен, който си седи в своята кула от слонова кост и пише забележителни трудове. Проф. Павлов е учен с кауза. Малко са такива учени, които отделят огромно време и част от своя интелектуален потенциал на каузата, наречена България и българите”,заяви доц. Иван Лазаров, ръководител на катедра „Стара и средновековна история”.

Той допълни, че фактът, че пристигат толкова много учени показва международния авторитет на проф. Павлов и подчерта, че Велико Търново е домакин на мащабен научен форум за трета поредна година.

„Идеята ни е да покажем, че денят 26 октомври, който е началото на въстанието на Асеневци и обявяването на Търново за столица на България – е ден, който не бива да бъде забравен, защото Търново е не само историческата столица, но за нас той е и духовната столица не само на българите в политическите граници на нашата държава, но и на българите по целия свят”, отбеляза доц. Иван Лазаров.

Тримата историци са категорични, че намерението на Историческия факултет не е само да се пошуми и след това нещата да се забравят до следващия юбилей на някой друг, а да се издаде рефериран том с докладите, който да бъде включен в международния научен обмен и във всички рейтингови агенции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България