Папа Франциск поиска прошка за извършените от католически духовници посегателства срещу деца

Косовският премиер призова да не се използва убийството на Оливер Иванович за политически цели

Доклад на „Фрийдъм хаус“: България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Нови по-строги санкции към КНДР обмислят САЩ и Канада

В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

1000 лв. глоба за каране в аварийна лента на магистралата Налагат наказания за шофиране след употреба, а не под въздействие на наркотици

Шофирането в аварийната лента на магистралата сега се наказва с 20 лв или до 100 лв., ако е създадена опасност за движението.Снимка ФЕЙСБУК

Шофирането в аварийната лента на магистрала да се наказва с 1000 лева глоба и 3 месеца отнемане на книжката. Санкцията се приравнява към тази, която в момента се налага на водач, който кара в насрещното платно на аутобана. Това е една от идеите за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), приети по принцип от депутатите в Транспортната комисия на последното им заседание преди лятната ваканция. Вчера обаче тази поправка, предложена от БСП, не бе включена в общия законопроект, депозиран от шефа на комисията Халил Летифов. Най-вероятно тя ще влезе допълнително преди гласуванията през септември.

В момента няма санкция за шофиране в аварийната лента, а глобата е 20 лв. като за общо нарушение. Ако е създадена опасност от катастрофа – глобата е от 20 до 100 лв.

Депутатите приеха също предложение на Обединените патриоти, което забранява на водачите да карат „след употреба на наркотични вещества”. В действащия в момента ЗДвП текстът е „под въздействие”. Ако поправката се приеме, шофьори ще бъдат наказвани и ако наркотестовете на КАТ засекат употреба на дрога от предишни дни. Това обаче важи само за налаганите санкции по ЗДвП – парична глоба, отнемане на книжка, дерегистрация на автомобила, рязане на точки и др. В Наказателния кодекс (чл. 343б, ал.3) текстът за дрогираните зад волана е „след употреба на наркотични вещества и техни аналози”. Тоест – и сега, ако при проби на кръв, слюнка или урина се открие дрога, шофирането е престъпление, което е наказва със затвор от 1 до 3 г.

Комисията се съгласи също да бъде изравнен статута за предимство на автобусите и тролеите от градските линии с този на релсовите превозни средства – трамваите. Прието бе и предложението неправилно паркиралите автомобили, на които са поставени скоби, да бъдат принудително вдигани с „паяк” след 19.00 ч, когато изтича времето за синя или зелена зона. Депутатите обаче бяха против гражданите, които нямат у себе си 30 лева, за да платят за махането на скобата, да получат фиш на КАТ и да си заминат с колата, вместо да ходят да си я освобождават от наказателен паркинг.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Поредната глупост, за изпреварването съм съгласен, но ако колата ти влезе в авариен режим и можеш да дигнеш до 60??? Нали за тива е аварийна лента. Джигитите пак ще си летят през нея а човек на който му е прилошало и е спрял за минута ще отнесе глобата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.