1000 лв. глоба за палатка върху дюни

Санкция до 5000 лв. за паркирана на природните образувания каравана

Главните архитекти на морските общини ще трябва да реагират бързо

Глоби от 500 лв. до 1000 лв. ще бъдат налагани на туристи и природолюбители, които са поставили хавлия, плажен чадър или палатка върху пясъчни дюни край морето. Това гласят промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които бяха приети на първо четене от депутатите от икономическата комисия към парламента. От 1000 лв. до 3000 лв. е предвидената глоба за нарушител, който бъде хванат да паркира кола, каравана, кемпер или ремарке върху дюните. А ако нарушението е направено от фирма, санкцията е по-висока - от 3000 лв. до 5000 лв.

Още по-високи са санкциите за тези, които поставят преместваемо съоръжение върху дюни, като например павилион за сандвичи или напитки. За това нарушение глобата за граждани ще бъде от 2000 лв. до 5000 лв., а за фирми - от 3000 лв. до 10 000 лв. При повторно нарушение хората ще отнасят глоба от 3000 лв. до 6000 лв., а фирмите - от 5000 лв. до 20 000 лв.

Глобите ще се налагат независимо от вида на дюните, върху които е опъната палатката или паркирано превозното средство - подвижни, затревени или облесени.

Проектозаконът предвижда и санкции за други нарушения като ограничаване достъпа до плажа, поставяне на огради на пътя към ивицата, неправомерно поставяне на съоръжения, за необозначавене с табела на свободната зона за поставяне на собствени чадъри и др.

Освен това със закона реално се забранява практиката плажните заведения да предлагат консумация на храна и напитки срещу безплатен чадър или шезлонг, което е масова практика по плажовете в Гърция. У нас това ще бъде възможно единствено, ако барът или ресторантът имат позволение да предлагат подобна услуга от стопанина на плажа - концесионер или наемател.

В промените на закона се предвиждат и глоби от 1000 лв. до 5000 лв. за главните архитекти на морските общини, които не реагират в предвидения 30-дневен на отправено искане за поставяне на преместваеми съоръжения на плажа. За да избегнат санкцията те ще трябва да се произнесат с решение, независимо дали то ще позволи или ще отхвърли искането. По закон именно главният архитект дава зелена светлина за заведенията и съоръженията на плажа, като трябва да се съобрази с предварително одобрена от министъра на туризма схема.

Aко сега действаше предложеният от нас Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, можехме да наложим санкция от 10 000 лв. за разрушената дюна на „Смокиня”. Това каза по време на дебатите в икономическата комисия към парламента шефът на Дирекция „Управление на морските плажове” към Министерство на туризма Екатерина Дацова.

 

Повече ограничения при съседите

В Гърция е забранена храната

В Гърция също има сериозни санкции, ако не се спазват правилата. От миналата година беше въведена забрана за ядене и пиене по гръцките плажове. Туристите нямат право да носят на плажа храна, вода и плодове от хотелите или квартирите, които са наели.

Дивото къмпингуване също е забранено в Гърция. Административната глоба, предвидена от закона, е до 300 евро, а наказателната може да стигне 3000 евро. Нарушителите могат да получат и присъда до 6 месеца затвор. През последните години са увеличени и санкциите за палене на огън. За замърсяване на околната среда и изхвърляне на боклуци глобите започват от 300 евро, а за палене на огън на неопределени за целта места се предвижда затвор до 5 години. Една от най-новите санкции в Гърция, въведена от миналата година, е за шофиране с чехли и джапанки. Наказанието е 50 евро.

 

Според Общинския съветник от Бургас Живко Табаков

Туристи не могат да нанесат щети с хавлиите си

Темата е болезнена за всички концесионери

Мария Кехайова,

ТРУД, Бургас

“Природните богатства, с които разполагаме, трябва да бъдат съхранени за години напред. Зачестиха посегателствата към тези ресурси и държавата тук не трябва да стои безучастна. Подкрепям тестовете за високата наказателна отговорност от страна на хората, които унищожават природните богатства”, коментира Живко Табаков, член на Комисията по туризъм към Общинския в съвет Бургас. „Единственото, което ми изглежда повече в тежест, са рестриктивните мерки, които се предвиждат за плажуващите, за разпъването на хавлии и плажни чадъри на самите дюни”, допълни той. Живко Табаков обясни, че назад във времето се е доказало, че туристи, дошли да се наслаждават на морето, трудно могат да увредят дюните.

“Да не забравяме факта, че у нас има малко възможности за природосъобразно плажуване и смятам, че това не трябва да бъде отнемано от хората чрез закон”, заключи общинският съветник, който е специалист в сферата на туризма.

“Като ще са дюни, да са наистина дюни.” Така одобрително, коментира кметът на Царево инж. Георги Лапчев предложението да има глоби от 1000 лв. до 3000 лв. за плажуващи върху дюни, както и по-високи санкции за паркиран автомобил или кемпер върху образуванията.

Темата е болезнена за всички кметове и концесионери на морето. Багеристи изравниха дюна на култовия къмпинг “Смокиня”. Тя вече не може да се възстанови по естествен път. За деянието са обвинени трима души - бургаският собственик на авторемонтна работилница Иван Нончев и двама “изпълнители” от село Равадиново.

 

Кметът на Шабла Мариян Жечев: Контролът трябва да е по-ефективен

Трябва да се обособят зони за регламентирано къмпингуване, смята кметът на Шабла Мариян Жечев.

Даниела Фархи,

ТРУД, Варна

Промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни, защото за туристите трябва да има алтернатива, каза за “Труд” кметът на Шабла Мариян Жечев. Северната морска община е единствената, в която от години има 4 бивака край огромните диви плажове. В тях срещу наем от 2 лв. туристите могат да разпънат палатки и каравани, да ползват химически тоалетни и съдове за смет. Досега обаче любителите на дивото къмпингуване често предпочитаха да се настаняват директно на пясъка, особено в рая на сърфистите - Крапец.

“Налагането на санкции ще въведе ред, стига да има ефективен контрол”, каза Жечев. Той посочи, че цялото крайбрежие на Крапец, включително и пътищата до морето, е картирано като дюни. Така, ако тоталната забрана за плажуване в такива зони стане факт, то ще стане напълно недостъпно. “Редно е в такива райони да се обособят зони за регламентирано къмпингуване”, добави Жечев.

 

Мерки срещу замърсяването

Ограничават разходки по необозначени пътеки в Рила

Ограничава се преминаването на туристи по нерегламентирани пътеки в Национален парк „Рила”. Това предвижда една от мерките по проекта за устойчиво управление на парка, който се финансира от Оперативна програма ”Околна среда 2014 - 2020” . За целта ще се поставят временни инфраструктурни елементи. Ще се почисти основната туристическа пътека. Целта е да се подобри влошеното в момента състояние в района, поради интензивния туристически поток.

Проектът е на стойност близо 12 млн. лева, от които 10,2 млн. лева е еврофинансирането. За бърза реакция при горски пожари ще се достави оборудване, подходящо за територии над 1700 м и силно пресечени терени. Ще заработи и система за регистриране на изстрели.

Предвиждат се мерки за опазване и възстановяване на гори от бяла и черна мура в участъка от туристическа пътека хижа ”Скакавица” - хижа ”Ловна”, която минава през резерват ”Скакавица”.

Ще бъде проследено движението на дивите кози в парка. Предпочитаните от тях места за паша ще бъдат ограничени за домашни животни.

 

Изложение

Министър Ангелкова откри българския щанд в Берлин

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри националния щанд на България на Международното туристическо изложение ITB–Берлин 2019. Присъствието ни на най-голямото туристическо изложение в света е от голямо значение за представянето на България като целогодишна дестинация, заяви министърът.

Борсата е предназначена както за професионалисти, така и за широка публика и се организира от 1966 г. България е сред най-дългогодишните участници в нея, посочи още министър Ангелкова. Страната ни се представя на изложението по Програмата за национална туристическа реклама. Тазгодишното издание на изложението ще продължи до 10 март.

България участва в авторитетната берлинска борса с национален щанд от 413 кв. м, като броят на участниците надхвърля 40. В най-престижното събитие за туристическата индустрия се представят общо над 10 хил. изложители, 110 хил. професионалисти от над 180 страни и се очакват около 160 хил. посетители.

На откриването на щанда ни присъства и посланикът на България в Германия Н.Пр. Елена Шекерлетова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм