1000 лв. глоба за убиец на породисто куче

Районният съд във Велико Търново постанови глоба от 1000 лв за  ловец, застрелял куче от породата „Българско овчарско”. Инцидентът станал на 17 декември миналата година в местността „Чуката” край великотърновското село Капиново. Тогава Г.Н. извел на паша стадо кози, а с него били и две  кучета.

Около 13,30 ч. пастирът забелязал джип „Сузуки“, който се движел през пасището и се насочил към него. Когато автомобилът приближил, Г. Н. разпознал, че това е автомобилът на жител на Капиново, известен с прякора „Близнака“. До него се возел обвиняемият П.Н.К., който имал къща в селото. Като излязъл от колата, той държал  ловната си пушка . Оръжието било  комбинирана ловна пушка „CESKA ZBROJOVKA BRNO“.

Двамата мъже захванали да се карат на чобанина, че козите и кучетата му плашат дивеча. Ловците претендирали, че козите изяждали оставената от тях храна в хранилките за дивите животни, а авджиите плащали данък за това, че ходят да ловуват, и че кучето нямало спънка на краката.

Докато пастирът се опитвал да им обясни, че не върши нищо нередно, П.К. вдигнал пушката и я насочил към мъжкото куче и го застрелял. Шокираният  козар веднага подал сигнал на тел. 112. Убитото животно било само на 7 месеца, а според разпоредена от съда експертиза екземпляр от тази порода струва 80 лв.

Убиецът на четириногото платил сумата на собственика, а междувременно станало ясно, че е член на ловната дружинка в Церова кория. Към датата на деянието обаче не е имал издадено разрешително за индивидуален лов на хищници. За извършеното умишлено престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години - от 1 до 3 години  и глоба от 2000 до 5000 лева.

Магистратите обаче обаче наложили на стрелеца глоба от 1000 лв., като отчели като смекчаващи вината обстоятелства ниската степен на обществена опасност на обвиняемия, чистото му съдебно минало, направеното самопризнание и изразеното съжаление за стореното.

Коментари

Задължително поле