1000 лв. глоба и конфискуване на пушка, заради застреляно съседско коте

1000 лв. глоба и конфискуване на пушка е наказанието на мъж от Попово, застрелял котката на съседите си. Окончателната присъда е на Окръжния съд в Търговище, който потвърди административната санкция от първа инстанция и постанови конфискуване на въздушната пушка, с която е било убито животното.

Котката, която била само на година и половина, била простреляна през май миналата година. Тя била отглеждана в къщата на майката на собственика, тъй като имотът разполагал с двор. В деня на убийството жената чула изстрела и зловещото мяукане на котето, което преминало през дворовете и се скрило в съседен парцел. Свидетелката видял комшия с пушка, който бил до гаража си в близкия блок. По-късно през деня тя разказала на сина си какво е станало с котето му, което повече не се появило. Заедно със собственика на имота, където то изчезнало, намерили трупа му и го занесли при ветеринар. Той потвърдил, че е застреляно и е умряло в агония.

Първоначално съседът признал, че е стрелял по котката, която искал да сплаши, защото ровела в зеленчуковите растения на двора. Експертизи на пушката потвърдили, че с нея е убито животното. После обаче заявил, че стрелял по котка, но не в него ден и не я бил уцелил. Дал и бележка, че бил на работа.

На първа инстанция го освободили от наказателна отговорност и му наложили глоба, която той обжалвал. Тогава съдът не конфискувал пушката и прокуратурата също внесла протест. Така Окръжният съд не само потвърдил санкцията от 1000 лв., но се произнесъл и за изземване на оръжието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право