Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

„Банско е № 1 и ще остане № 1” заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Апокалипсис с древните зверове Нов плакат на „Годзила: Кралят на чудовищата”

Диона провокира с Барби визия Рапърката вдъхновена от идола си Ники Минаж

1000 работни места се откриват в Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов/вляво/ и изп.директор на Индустриалния парк Николай Тончев са благодарни, че инвеститорите са повярвали в потенциала на града

През 2017 година инвеститори от страната и чужбина ще открият 1000 нови работни места в Шумен. Градът има един от най-добрите Индустриални паркове в страната и тази година е била най-успешната откъм финансови приходи, оповести изпълнителният му директор Николай Тончев. Четири фирми са закупили парцели и заводите на две от тях вече се градят. „Ние шуменци можем само да се радваме, че предлагаме най-добрите условия в Индустриалния си парк и това е констатация на бизнесмените, които идват и искат да инвестират тук“, каза кметът Любомир Христов, който е участвал в преговорите.
Две от фирмите, които стъпват в парка са инвеститори от клас А. Турската компания „Enpai“ е закупила 25 дка и усилено строи върху терена си. В завода ще се произвеждат изолационни материали за трансформатори. През юни догодина производството трябва да стартира. Те са резервирали и допълнителен терен, каза Тончев.
От декември т.г. официален собственик на парцел от 35 дка в Индустриалния парк на Шумен е и американската компания „Камбро“, която вече проектира обекта си. Тя е специализирана в производството на стоки за бита, оборудване и съоръжения за търговски обекти, ресторанти, кораби и хранително-вкусовата промишленост. Турски екип менажира българското предприятие, каза Тончев. То също трябва да отвори врати през идното лято. И двете фирми планират високи заплати за персонала си. Гарантирано е, че продукцията им по никакъв начин няма да замърсява околната среда.
Другите две фирми са по-малки – печатница ще бъде изградена върху 3 дка от шуменска фирма. Четвъртият инвеститор тази година е от леката промишленост – производител на дрехи с автоматизирано производство на трисменен режим, който е закупил парцел от 3,5 дка.
Тончев не оповести точните приходи, но продажбата на парцелите е по 20 евро/кв.м. „Инвеститорите купуват терени с напълно изградена инфраструктура и сменено предназначение на земята. Съкращаваме им около 2 г. ходене по мъките“, уточни той.
Извън Индустриалния парк турският „Саркуйсан Холдинг“ също започна изграждане на завод за медни проводници за кабели за бита в Шумен. Вървят преговори и с водеща японска фирма. В момента единственото притеснение е, че догодина няма да се намерят нужният брой работници в Шумен за новите производства и ще бъдат нужни хора от съседни общини.

Индустриален парк Шумен
Турска компания изгражда завода си в Индустриалния парк и той ще заработи през юни догодина

Паркът разположен на 2400 дка
Индустриалният парк е създаден от Община Шумен и частната фирма НИКИ-БТ АД преди 7 г. Разположен е на 2 400 дка. Първият инвеститор е привлечен през 2012 г., веднага след като е свършена много работата по изграждане на инфраструктурата. До момента са продадени 100 дка на шест фирми. Дружеството е в перфектно финансово състояние, с възможности за нови инвестиции и започване на изграждане в подзона С. Идеята за изграждане на нов индустриално-търговски и логистичен център, който да обслужва нуждите не само на Шумен, но и на целия Североизточен регион на България вече се реализира. Стремежите на компанията са модерна база, която отговаря на високи европейски и световни стандарти, базирайки се на креативността и находчивостта на частния сектор и сигурността, предоставяна от Община Шумен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.