МВР залови банда малолетни крадци, обирали кафе автомати

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас–Поморие

Ученик е задържан под стража за наркотици

Започва укрепване на ската над срутищата по пътя за Рилски манастир

Катастрофа затвори лента на магистрала „Струма“

От петък до неделя са установени 10 735 нарушения на пътя в цялата страна Отнети са 160 свидетелства за управление на МПС

Москва хока САЩ заради Сирия Лавров: Вашингтон пречи на връщането на бежанци

„Реал“ с антирекорд по посещаемост

Започна изграждането на спортно игрище в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в Благоевград

Община Варна събра 33 000 лева от такса „домашен любимец“

„Ботев“ (Пловдив) се подсилва с бразилец

Лекарският съюз за починалата родилка в Сливен: Напрежението към лекарите, няма да разреши проблемите

Обвиниха нападателя от Лондон в опит за убийство на цивилни граждани и на полицаи

Министър Захариева поиска незабавна среща между КФН и кипърското финансово министерство

Полицията издирва 32-годишен мъж

1000 работни места се откриват в Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов/вляво/ и изп.директор на Индустриалния парк Николай Тончев са благодарни, че инвеститорите са повярвали в потенциала на града

През 2017 година инвеститори от страната и чужбина ще открият 1000 нови работни места в Шумен. Градът има един от най-добрите Индустриални паркове в страната и тази година е била най-успешната откъм финансови приходи, оповести изпълнителният му директор Николай Тончев. Четири фирми са закупили парцели и заводите на две от тях вече се градят. „Ние шуменци можем само да се радваме, че предлагаме най-добрите условия в Индустриалния си парк и това е констатация на бизнесмените, които идват и искат да инвестират тук“, каза кметът Любомир Христов, който е участвал в преговорите.
Две от фирмите, които стъпват в парка са инвеститори от клас А. Турската компания „Enpai“ е закупила 25 дка и усилено строи върху терена си. В завода ще се произвеждат изолационни материали за трансформатори. През юни догодина производството трябва да стартира. Те са резервирали и допълнителен терен, каза Тончев.
От декември т.г. официален собственик на парцел от 35 дка в Индустриалния парк на Шумен е и американската компания „Камбро“, която вече проектира обекта си. Тя е специализирана в производството на стоки за бита, оборудване и съоръжения за търговски обекти, ресторанти, кораби и хранително-вкусовата промишленост. Турски екип менажира българското предприятие, каза Тончев. То също трябва да отвори врати през идното лято. И двете фирми планират високи заплати за персонала си. Гарантирано е, че продукцията им по никакъв начин няма да замърсява околната среда.
Другите две фирми са по-малки – печатница ще бъде изградена върху 3 дка от шуменска фирма. Четвъртият инвеститор тази година е от леката промишленост – производител на дрехи с автоматизирано производство на трисменен режим, който е закупил парцел от 3,5 дка.
Тончев не оповести точните приходи, но продажбата на парцелите е по 20 евро/кв.м. „Инвеститорите купуват терени с напълно изградена инфраструктура и сменено предназначение на земята. Съкращаваме им около 2 г. ходене по мъките“, уточни той.
Извън Индустриалния парк турският „Саркуйсан Холдинг“ също започна изграждане на завод за медни проводници за кабели за бита в Шумен. Вървят преговори и с водеща японска фирма. В момента единственото притеснение е, че догодина няма да се намерят нужният брой работници в Шумен за новите производства и ще бъдат нужни хора от съседни общини.

Индустриален парк Шумен
Турска компания изгражда завода си в Индустриалния парк и той ще заработи през юни догодина

Паркът разположен на 2400 дка
Индустриалният парк е създаден от Община Шумен и частната фирма НИКИ-БТ АД преди 7 г. Разположен е на 2 400 дка. Първият инвеститор е привлечен през 2012 г., веднага след като е свършена много работата по изграждане на инфраструктурата. До момента са продадени 100 дка на шест фирми. Дружеството е в перфектно финансово състояние, с възможности за нови инвестиции и започване на изграждане в подзона С. Идеята за изграждане на нов индустриално-търговски и логистичен център, който да обслужва нуждите не само на Шумен, но и на целия Североизточен регион на България вече се реализира. Стремежите на компанията са модерна база, която отговаря на високи европейски и световни стандарти, базирайки се на креативността и находчивостта на частния сектор и сигурността, предоставяна от Община Шумен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.