1000 работни места се откриват в Шумен

През 2017 година инвеститори от страната и чужбина ще открият 1000 нови работни места в Шумен. Градът има един от най-добрите Индустриални паркове в страната и тази година е била най-успешната откъм финансови приходи, оповести изпълнителният му директор Николай Тончев. Четири фирми са закупили парцели и заводите на две от тях вече се градят. "Ние шуменци можем само да се радваме, че предлагаме най-добрите условия в Индустриалния си парк и това е констатация на бизнесмените, които идват и искат да инвестират тук", каза кметът Любомир Христов, който е участвал в преговорите.

Две от фирмите, които стъпват в парка са инвеститори от клас А. Турската компания "Enpai" е закупила 25 дка и усилено строи върху терена си. В завода ще се произвеждат изолационни материали за трансформатори. През юни догодина производството трябва да стартира. Те са резервирали и допълнителен терен, каза Тончев.

От декември т.г. официален собственик на парцел от 35 дка в Индустриалния парк на Шумен е и американската компания "Камбро", която вече проектира обекта си. Тя е специализирана в производството на стоки за бита, оборудване и съоръжения за търговски обекти, ресторанти, кораби и хранително-вкусовата промишленост. Турски екип менажира българското предприятие, каза Тончев. То също трябва да отвори врати през идното лято. И двете фирми планират високи заплати за персонала си. Гарантирано е, че продукцията им по никакъв начин няма да замърсява околната среда.

Другите две фирми са по-малки - печатница ще бъде изградена върху 3 дка от шуменска фирма. Четвъртият инвеститор тази година е от леката промишленост - производител на дрехи с автоматизирано производство на трисменен режим, който е закупил парцел от 3,5 дка.

Тончев не оповести точните приходи, но продажбата на парцелите е по 20 евро/кв.м. "Инвеститорите купуват терени с напълно изградена инфраструктура и сменено предназначение на земята. Съкращаваме им около 2 г. ходене по мъките", уточни той.

Извън Индустриалния парк турският „Саркуйсан Холдинг“ също започна изграждане на завод за медни проводници за кабели за бита в Шумен. Вървят преговори и с водеща японска фирма. В момента единственото притеснение е, че догодина няма да се намерят нужният брой работници в Шумен за новите производства и ще бъдат нужни хора от съседни общини.

Паркът разположен на 2400 дка

Индустриалният парк е създаден от Община Шумен и частната фирма НИКИ-БТ АД преди 7 г. Разположен е на 2 400 дка. Първият инвеститор е привлечен през 2012 г., веднага след като е свършена много работата по изграждане на инфраструктурата. До момента са продадени 100 дка на шест фирми. Дружеството е в перфектно финансово състояние, с възможности за нови инвестиции и започване на изграждане в подзона С. Идеята за изграждане на нов индустриално-търговски и логистичен център, който да обслужва нуждите не само на Шумен, но и на целия Североизточен регион на България вече се реализира. Стремежите на компанията са модерна база, която отговаря на високи европейски и световни стандарти, базирайки се на креативността и находчивостта на частния сектор и сигурността, предоставяна от Община Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес