Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте посещението на Бойко Борисов в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Александър Вучич: Благодаря на премиерите на България, Гърция и Румъния за подкрепата по пътя ни към Европа

„Зелените“ пак лъжат, този път за „Корал“ Няма защитени растителни видове в имота край плажа, собственост на испански мега инвеститор

Алексис Ципрас: Когато говорим за Западните Балкани става дума за Европа

Разпределят парите от продажбата на Общинска банка

Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: Уверявам Бойко Борисов в нашата подкрепа за постигане на целите на Българското председателство

1000 танцьори празнуваха 80 години на Дунавското хоро в Монтана

Над 1000 жители на Монтана отбелязаха 80 години от раждането на Дунавското хоро – неофициалният химн на България. На площада на областния град в Северозапада възрастни и деца се хванаха на хорото, сътворено през април 1937 г. от военния музикант, голям композитор и баща на духовите музики у нас Дико Илиев.

Близо час музикантите от оркестър „Виво Монтана” редяха Дунавското и други от хората на легендарния дядо Дико, а танцьорите не спираха да вият стъпките, с които от десетилетия българите се веселят на всичките си празници. В хилядното хоро се включиха всички танцови състави от Монтана, кметът Златко Живков и гости на града, а сред публиката бе и внукът на Дико Илиев Пламен Илиев.

Дунавското хоро е един от символите на българската нация и култура и от десетилетия звучи веднага след националният химн на Нова година. Инициативата за отбелязване годишнината на хорото е на Съюза на музикалните и танцовите дейци у нас и е част от кампанията за съхраняване музикалната памет на нацията. В Монтана, където Дико Илиев е изживял последните си години се провеждат Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев”.

Легендарното Дунавско хоро в центъра на Северозапада са свирили музиканти от Албания, Сърбия, Турция, Холандия, Словения, Словакия, Полша, Украйна, Чехия и Русия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.