1000 лв. глоба за ветеринар, „заклал виртуално” овце и подправил подпис

Снимка: Архив

Докторът целял да поправи грешки със сбъркани номера на ушни марки

Ветеринарен лекар от Търговищко изгоря с глоба от 1000 лв. за подправен подпис на собственичка на овце, които били „заколени виртуално”, за да се оправи разминаване в електронна база данни. Стопанката на живата стока обаче не била предупредена за предприетите действия, с които докторът на практика искал да й помогне.

Заради липсата на 16 овце от базата данни тя не могла да получи подпомагането, за което кандидатствала и случаят стигнал до прокуратурата и съда в Попово.

Там преценили, че случаят е маловажен. Докторът бил подведен под отговорност за подправения подпис на стопанката на овцете. Освободили го от наказателна отговорност и му наложили административна санкция от 1000 лв.

Трябва да плати и разноските за експертизите, които установили, че подписът, с който е потвърдено клането на добитъка, не е на жената.

Иначе историята започнала съвсем добронамерено. Докторът бил нает по договор от стопанка на близо 130 овце и агнета да предоставя ветеринарномедицински услуги във фермата й. В един момент той установил, че през годините било допуснато разминаване между реалните номера на ушните марки на овцете и тези нанесени в електронната система за идентификация и регистрация. Решил да отстрани грешките, като извършил „виртуално клане” на тези с разминаванията. Отразил това в ветеринарната система и изготвил протокол, че са заклани 16 овце, описвайки ушните им марки. Направил протокол и се подписал от името на стопанката. Реално обаче животните си били налични във фермата, а стопанката им не била предупредена за опита за оправяне на грешките с номерата на марките.

С отписването на заколените овце от системата били нарушени изискванията за подпомагане и стопанката не могла да получи съответната помощ, за която кандидатствала. Тогава тя подала жалба.

„Докторът е искал да й помогне. Да махне сбърканите номера, като овцете уж са заколени, да се нанесат верните ушни марки, които били налични на животните във фермата. Това обаче веднага се отразило в системата и той не съобразил, че ще има последици. Даден е на съд за подправения подпис. Ако стопанката има претенции за щетите, които е претъпяла, трябва да води друго дело”, коментираха работили по казуса.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право